FinansNyhet

Ny utmanare på företagslån

Det behövs konkurrenskraftiga alternativ till bankerna anser Dadmehr Fatehi, vd på Corpia, utmanare inom lån till företag. Foto: Corpia.Det behövs konkurrenskraftiga alternativ till bankerna anser Dadmehr Fatehi, vd på Corpia, utmanare inom lån till företag. Foto: Corpia.
Det behövs konkurrenskraftiga alternativ till bankerna anser Dadmehr Fatehi, vd på Corpia, utmanare inom lån till företag. Foto: Lars Millberg.
Publicerad

Låneförmedlaren Corpia har fått in 150 miljoner kronor i ett obligationslån och börjar nu ge ut egna företagslån.

olof swahnberg

Corpia har sedan starten 2012 förmedlat lån till småföretag från andra långivare på totalt över 1 miljard kronor. Lånen har legat på runt 5 till 10 miljoner kronor per låntagare.

Nu lägger Corpia till en ny produkt – egna lån på 0,5 till 3,0 miljoner kronor till småföretag. 

– Vi har en lång erfarenhet av att bedöma kreditrisk och vi har ett starkt och konkurrenskraftigt erbjudande som vi nu tar till marknaden, säger Dadmehr Fatehi, vd på Corpia.

Annons

– Det behövs konkurrenskraftiga alternativ till bankerna, aktörer som klarar av att ta ett långsiktigt perspektiv och som har ambitionen och innovationsförmågan att göra en datadriven och gedigen kreditanalys av låntagaren, fortsätter Dadmehr Fatehi.

Investerare i obligationslånet som gör den nya låneprodukten möjlig är bland annat Praktikertjänst, Grenspecialisten, Case Kapitalförvaltning och Norron Asset Management. Rådgivare i processen har varit DNB Markets och Roschier Advokatbyrå.

Martin Bunge-Meyer, Chief Growth Officer, vad har ni för målsättning med era egna lån?
– Vi vill växa, men det ska vara i en takt där vi känner att vi kan hantera risken. Vi gör en gedigen kreditanalys och potentialen är väldigt stor i den här nischen till småföretag.

Annons

– Det fasas ut mycket lån från bankerna inom den här nischen. Det kostar mycket kapital och tid att låna ut till den här kategorin.

Corpia började med den egna utlåningen på onsdagen. Martin Bunge-Meyer kan inte kommentera hur lång tid det väntas ta att låna ut de 150 miljoner kronor bolaget har lånat, men planen är att framöver ta nya obligationslån som ska finansiera ytterligare lån till småföretagare.

Bland konkurrenterna nämner han särskilt DBT.

Annons

Corpia räknar med att småföretagen kommer att få betala en ränta på runt 8 till 12 procent. 

 

Annons