FinansNyhet

Ny undersökning: Hälften av alla svenskar sparar på ISK

ISK, Frida Bratt, Mikael DambergISK, Frida Bratt, Mikael Damberg
Foto: TT
Publicerad

En ny undersökning visar att 49 procent av svenskarna sparar på investeringssparkonton. Framförallt används kontoformen för pensionssparande.

Anders Frick

Investeringssparkontot (ISK) firar tioårsjubileum vid årsskiftet och därför undersökte Yougov, på uppdrag av Nordnet, hur utbredd ISK har blivit bland svenskarna som sparform. Svaret blev att 49 procent sparar på ISK.

– Det är siffror som talar sitt tydliga språk. ISK är en folksparform, som används av alla typer av sparare. Att peka ut ISK-sparare som ”de rika” är missvisande, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Realtid.

Hon gick nyligen till hård attack mot finansminister Mikael Damberg, som i sin tur utlovat höjd skatt för alla rika, där just ISK hamnat i skottgluggen.

Annons

Undersökningen från Yougov visar även att många unga sparar på ISK. Bland personer i åldern 18-39 år svarar 59 procent att de har ett sparande på ISK. Fortfarande finns det dock en del könsskillnader: Sex av tio män medan bara fyra av tio kvinnor har ett sparande på ISK.

När det gäller syftet med ISK-sparande uppger 52 procent att de sparar till pensionen, 47 procent till ökad trygghet, 17 procent till bostad och 15 procent till barn eller barnbarn.

– Det visar med all tydlighet att talet om försämrade villkor på ISK skulle vara att rikta udden mot ”de rika” är verklighetsfrånvänt. Jag önskat att Mikael Damberg och andra som ansvarar för Socialdemokraternas ”verktygslåda” för att försämra sparvillkoren kunde ta till sig detta. ISK är en populär sparform hos väldigt, väldigt många svenskar. Den är omtyckt för sin enkelhet och frånvaron av krångel, säger Frida Bratt.

Annons

Undersökningen hade 1012 respondenter och genomfördes den 15-17 december i år.

Annons