Annons

Annons

Ny styrelse föreslås i Swedbank

Valberedningen i Swedbank föreslår nyval av Bo Magnusson, tidigare ställföreträdande koncernchef på SEB  och Josefin Lindstrand, jurist på advokatbyrån Hammarskiöld & Co. Aktieägarna i valberedningen påkallar extra bolagsstämma.

De fem största aktieägarna i Swedbank, som även utgör Swedbanks valberedning, vill att Swedbanks styrelse kallar till extra bolagstämma. Valberedningen föreslår en förändrad styrelse.

Bo Magnusson har haft en lång och framgångsrik karriär inom SEB. Han är idag ordförande i Carnegie och SBAB. I samband med extrastämman avser han dock att lämna sina uppdrag i bankstyrelserna, då dessa inte är förenliga med styrelseuppdraget i Swedbank, uppger valberedningens ordförande Lennart Haglund för Realtid. Han är även styrelsemedlem i belgiska KBC Bank.

Josefin Lindstrand är jurist på advokatbyrån Hammarskiöld & Co. Hon har både svensk och internationell erfarenhet av arbete mot penningtvätt.

Annons

Annons

– Jag har idag talat med Swedbanks ordförande och påkallat extrastämma före midsommar. Jag är glad över att på valberedningens vägnar kunna föreslå en stark styrelse med ett antal nyval. Som styrelseordförande föreslås före detta statsminister Göran Persson. Till vice ordförande föreslås styrelsen besluta att utse Bo Magnusson. Därutöver föreslås nyval av Josefin Lindstrand, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund i ett pressmeddelande och fortsätter:  

– Den föreslagna styrelsen har en bred bankerfarenhet. Därutöver finns stor kunskap om digitalisering, regelverk, affärsverksamhet, samhällsutveckling, varumärke, mobila tjänster och internationell verksamhet. Swedbank står inför stora utmaningar. Valberedningen är övertygad om att den styrelse vi nu föreslår kan leda till att förtroendet för Swedbank återskapas.

Samtliga som nominerats för nyval avser att, senast i samband med extrastämman, lämna de uppdrag som inte är förenliga med uppdragen i Swedbanks styrelse, framgår det av pressmeddelandet.

Till omval föreslås Bodil Eriksson, Mats Granryd, Kerstin Hermansson, Bo Johansson, Anna Mossberg och Magnus Uggla. Swedbanks styrelse består därmed av nio ledamöter, fem män och fyra kvinnor.

Till ordförande föreslås, som tidigare kommunicerats, Göran Persson.

Ulrika Francke, Siv Svensson och Peter Norman har avböjt omval till Swedbanks styrelse i samband med den extra stämman.

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons