Riskkapital

Ny miljardfond från Zennström

Skype-miljardären Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har fyllt på kassan med 8 nya miljarder kronor.

Camilla Jonsson
Publicerad 2020-02-18

Det London-baserade företaget har sedan 2006 investerat i 114 teknikbolag. Hittills har elva av dessa portföljbolag nått statusen som enhörning med en värdering över 1 miljard dollar, däribland svenska Klarna.

Nu har Atomico stängt sin senaste fond med en storlek på 820 miljoner dollar, motsvarande knappt 8 miljarder kronor. Enligt bolaget självt blir det den största teknikinriktade ”venture capital”-fonden i Europa någonsin. Det rapporterar DI Digital.

Finansiärer är institutionella investerare, pensionsfonder, statliga förmögenhetsfonder, försäkringsbolag, banker och förmögna privatpersoner. 

I ett pressmeddelande skriver Atomico att grundare och tidigt anställda från företag som Klarna och Spotify har investerat i fonden. Atomico vill dock inte vara mer specifikt än så.

Den senaste fonden stängdes 2017 och hade då en storlek på 6,5 miljarder kronor, en summa som nu har överträffats med god marginal.

I Atomicos portfölj finns just nu tre svenska bolag: betalbolaget Klarna, kommunikationsappen Truecaller och bildanalysföretaget Mapillary. 

När det kommer till vilken sektor som är mest intressant för tillfället pekar Sophia Bendz, ansvarig för den nordiska marknaden, ut världsförbättrande bolag. Det kan handla om allt från nya tekniska lösningar inom jordbruk, matproduktion, jämställdhet, transport till sjukvård – och kanske inte minst preventiv vård mot psykisk ohälsa.

Den femte och senaste fonden är registrerad i Luxemburg, enligt uppgifter hos SEC, den amerikanska motsvarigheten till finansinspektionen. Tidigare har Atomicos fonder haft sin juridiska hemvist i skatteparadisen Guernsey och Caymanöarna.

Atomico förvaltar totalt ett kapital på 2,7 miljarder dollar, eller 26,2 miljarder kronor, enligt egen utsago.

Platsannonser