Finans Nyhet

Ny kryptovaluta gör entré

Vincent Vermersch är CTO på DomRaider. Foto: Domraider & Pixabay
Publicerad

Ännu en kryptovaluta har sett dagens ljus: DRT eller Domraider Token som nu släpps av franska bolaget Domraider. ”På bara tre dagar hade investerare sammanlagt köpt 350 miljoner ’mynt’”, säger Tristan Colombet vd för Domraider.

Företaget har totalt sålt 560 miljoner Domraider-”mynt” till investerare runt om i världen. DRT finns nu tillgängliga på marknadsplatserna HitBTC och EtherDelta. DomRaiders ICO öppnade 12 september och utlovar flera partnerskap närmaste tiden.

“På bara tre dagar hade investerare sammanlagt köpt 350 miljoner mynt. Detta var de mynt som till en början var tillgängliga i vår ICO (Initial Coin Offering). Däreft nådde då upp till 560 miljoner sålda mynt. Detta visar på den tilltro som finns till värdet hos DRT, till DomRaider och till vår ambition att växa, säger Tristan Colombet, vd och grundare av Domraider.

Målet är att utveckla det första decentraliserade nätverket som i realtid kan styra auktioner, var som helst och både online och på en lokal plats. Lösningen är även tänkt att vara mycket stabilt och transparent, så att buden inte kan förfalskas. Bolaget grundades 2013 och är en startup med sin bas i Frankrike.

Annons

ICO är hett. Ja, så pass hett att den kinesiska kommunistregeringen nyligen meddelade att Kina förbjuder inhemska handelsplatser för bitcoin och möjligheten till så kallad ”initital coin offering” (ICO). ICO innebär att kryptovalutor används för att finansiera startup-projekt. Vid ICO:s kan kryptovalutor som bitcoin eller ether godkännas i utbyte mot äganderätt i ett företag eller projekt. 

– Varför skulle någon vilja köpa en sådan valuta? Jo, för att ICO:s har redan rest hundratals miljoner dollar. Det är extremt hotfullt för kinesiska banker som är otroligt underkapitaliserade, varför de försöker manipulera den här diskussionen, sa NYU-professorn David Yermack under en föreläsning i Stockholm i september.

Men en liknande debatt finns även i USA. Amerikanska banker ”lobbar” exempelvis hårt för att kryptovalutor ska beskattas. 

Annons

– JP Morgans vd sa nyligen att den bankanställd som håller på med ICO:s eller kryptovalutor får sparken direkt. Sedan, inom några dagar, publicerades det uppåt 100 nyhetsartiklar om att JP Morgan redan håller på och testar de här sakerna på alla nivåer, vilket vd:n tydligen var helt ovetande om, konstaterade David Yermack.

Samtidigt växer misstron mot bankerna, medan intresset för alternativa lösningar ökar. Kenyanska betalappen M-Pesa är ett exempel på sviktande banklojalitet. 60 procent av Kenyas befolkning använder i dag appen som även gjort stor succé i andra afrikanska länder och som nu även gör sitt intåg i Östeuropa.

Digitala valutor vs kryptovalutor

Digitala valutor skapades samtidigt som det blev möjligt att lagra datorer kontosaldon på internet. En digital valuta är därmed pengar som lagras i elektronisk form och som kan användas för att göra och motta betalningar. Kryptovalutor är ett betydligt senare fenomen och kan definieras som en ”underuppsättning till digital valuta där krypteringsteknik används för att reglera hur valutaenheter skapas och överförs”.

Enligt en vanlig definition är kryptovalutor inte pengar i vanlig mening. ”Vanliga” pengar kan användas inom värderingssystem, som värdelagring och betalningsmedel. Kryptovalutor används för värdelagring (dock med mycket högre volatilitet än traditionella valutor) men uppfyller inte riktigt övriga två kriterier-

Kryptovalutor är globala, kan kringgå staters regleringar – och undergräva traditionell ekonomisk politik, enligt somliga bedömare.

Källa: Martin Arnold, makro- och valutaexpert, ETF Securities

Annons