Börs

Ny husrannsakan mot Lundin Petroleum

Nationella åklagaravdelningen gjorde strax före jul en ny husrannsakan mot Lundin Petroleums kontor i Stockholm. Det avslöjar Dagens Industri.

Uppdaterad 2018-12-28
Publicerad 2018-12-27

Tidigt på morgonen den 19 december kom fyra poliser och två polisanställda it-tekniker till oljejättens kontor i Stockholm för att göra husrannsakan. Beslutet om husrannsakan hade tagits av vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand vid Nationella åklagaravdelningens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet.

Det var den andra husrannsakan som Nationella åklagaravdelningen genomförde mot Lundin Petroleums Stockholmskontor under det här året. Den första gjordes  på uppdrag av kammaråklagare Henrik Attorps, han leder förundersökningen om Lundins roll i Sudan under åren 1997-2003. I den förundersökningen delgavs Lundin Petroleums ordförande respektive vd, Ian Lundin och Alex Schneiter, i slutet av 2016 misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Thomas Ahlstrand leder nu en separat förundersökning om övergrepp i rättssak. Enligt vad Di erfar grundar sig förundersökningen på de anklagelser om vittnestrakasserier som under sommaren 2018 fördes fram av målsägarbiträdena i utredningen där Lundintopparna är misstänka för medhjälp till folkrättsbrott.

 

 

Thomas Ahlstrand har bett om att få träffa Ian Lundin och Alex Schneiter i början på nästa år och delgivningen sker troligen i samband med det.

 

Platsannonser

Logga in