Finans Nyhet

Ny högriskfond från Carnegie Fonder sätter fokus på hållbarhet

Taggar i artikeln

Carnegie Fonder
Carnegie High YieldCarnegie High Yield
Gustav Ekhagen är tillsammans med Niklas Edman fondens förvaltare på Carnegie Fonder.
Publicerad

Carnegie High Yield är namnet på den nya fond som investerar i högavkastande krediter från bolag som genomgått en extra noggrann hållbarhetsanalys.

Anders Frick

– Vi tror att hållbara bolag i längden kommer ha en mer robust operationell utveckling och ge en attraktiv riskjusterad avkastning. Hållbara bolag tenderar också att vara mindre volatila och ha en bättre likviditet i obligationen, säger Niklas Edman, som tillsammans med Gustav Ekhagen är fondens förvaltare på Carnegie Fonder.

Carnegie High Yield har vissa likheter med den befintliga fonden Carnegie High Yield Select, som hittills i år har haft en avkastning på drygt 10 procent, vilket placerar den på topplistan över årets bästa räntefonder. Carnegie High Yield är dagligt handlad, till skillnad från High Yield Select som handlas veckovis. Den är även lite bredare och har en mer balanserad riskprofil och fokus på större och mer väletablerade kapitalstrukturer.

Fonden har satt upp krav att minst 25 procent av omsättningen ska bidra till ett eller flera av FN:s globala mål. Att siffran inte är högre beror delvis på tekniska hinder:

Annons

– I vissa fall kan det vara lite svårt att mappa in en större del av omsättningen. Det kan bland annat vara bolag som påbörjat en hållbarhetsresa, till exempel i fastighetsbranschen. Flera innehav där gör enbart nyinvesteringar i miljöcertifierade fastigheter, men ser man till hela portföljen så kan andelen miljöcertifierade fastigheter ligga inom intervallet 25-50 procent. I andra fall handlar det om mindre bolag där deras rapportering inte möjliggör att vi kan dokumentera alla delar av omsättningen, säger Niklas Edman.

European Energy, Alternus Energy, Momox, IJsbeer Energie och Fairwin är exempel på sådana bolag som fonden investerar i. Målet är initalt en avkastning på 4-5 procent, plus positiva bidrag från specifika bolagshändelser.

Annons