Fonder

Ny dansk jättefond ska investera i afrikansk infrastruktur

Fonden har hittills fått in 550 miljoner dollar från danska investerare och ska främja ekonomisk tillväxt på den afrikanska kontinenten. Målet är att dubbla fondens värde.

Uppdaterad 2017-08-10
Publicerad 2017-08-10

Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagen.

Det är det danska holdingbolaget AP Moller Holding som kontrollerar rederijätten Maersk som skapat den nya fonden som fått namnet Afrika Infrastruktur Fond.

Fonden ska stödja ekonomisk tillväxt på den afrikanska kontinenten. Hittills har pensionsbolagen Pension Danmark, PKA och Lægernes Pension gått in med totalt 550 miljoner dollar i infrastrukturdonen. Målet är att få in totalt 1 miljard dollar.

Maersks ägarbolag AP Moller Holding som står bakom fonden uppger i pressmeddelandet att det har som uttalat mål att bidra till en positiv samhällsutveckling.

Holdingbolaget pekar på Afrikas stora arbetsföra befolkning som väntas uppgå till en miljard under nästa decennium, vilket skapar ett behov av omfattande infrastruktur-investeringar, enligt AP Moller Holdings vd Robert Maersk Uggla.

Peter Damgaard Jensen som är vd för PKA säger att bolaget under flera år gjort investeringar utomlands och att man har positiva erfarenheter av att investera på den afrikanska kontinenten.

– Men den här nya fonden kommer vi att kunna göra infrastrukturinvesteringar i Afrika, få bra avkastning till våra pensionssparare samtidigt som vi bidrar till en positiv utveckling i enlighet med FN:s hållbarhets- och utvecklingsmål, säger Peter Damgaard Jensen i en kommentar.

Platsannonser

Logga in