Finans Nyhet

Ny börs öppnar i Skåne

Publicerad

NGM Börsen öppnar den nya marknadsplatsen Öresundslistan i samarbete med Sparbanken Finn. ”Det här ger stora möjligheter för näringslivet i regionen och kan få företagen att blomstra lite extra”, säger Fredrik Ljung, noteringsansvarig på NGM, till Realtid.se.

När den nya Öresundslistan kommer att öppnas är än så länge inte bestämt. Men enligt Michael Ekelund, fond- och finanschef på Sparbanken Finn, ligger tidsambitionen någonstans i sommar.

Målet är att om ett par år ha mellan tio och tolv noterade bolag på Öresundslistan.

– Det har vi goda förutsättningar för. Optimismen har sedan ett par år ökat i regionen, liksom bolagens försäljning och vinster. Företagen planerar framåt, säger Michael Ekelund.

Annons

Den nya listan kan komma att fungera som ett mellansteg för de bolag som är intresserade av en notering på en riktig börs.

– På så sätt får företag som har en ambition framåt chans att växa och förbereda sig för en riktig börsintroduktion, säger Michael Ekelund.

NGM Börsen tillhandahåller marknadsplatsen och det är Sparbanken Finn som ansvarar för att bolagen följer listningskraven. Även forskningsbyn Ideon i Lund finns med i samarbetet då många forskningsföretag varit intresserade av en ny marknadsplats. Men det är inte enbart företag med forskningsbakgrund som kan tänkas noteras på Öresundslistan.

Annons

– Vårt fokus är att vara en regional marknadsplats och vi hoppas företagen ser möjligheten med det, säger Michael Ekelund, på Sparbanken Finn.

Att Öresundslistan är så pass lokal innebär att nya investerare kan lockas till listan.

– Vi vet att människor gillar att köpa bolag som finns nära då det exempelvis är lätt att gå på bolagsstämmor. När vi har en handel i gång underlättar det att köpa aktier i spännande bolag men samtidigt också att sälja om man tycker det är för riskfyllt, säger Michael Ekelund.

Annons

För att nå ut till befolkningen i regionen planerar Sparbanken Finn ett antal kapitalmarknadsdagar där de noterade bolagen får berätta om sin verksamhet.

– Förhoppningsvis kommer listan att göra det lättare för bolagen i öresundsområdet att attrahera kapital, säger Fredrik Ljung på NGM.

Annons