"Nu vill jag anmäla Skatteverket"

It-teknikern som har blivit anklagad för sabotage på Skatteverket slipper åtal. Nu vill han polisanmäla cheferna på Skatteverket. Läs it-teknikerns historia här.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2008-09-16

Åklagaren Henrik Södermalm har inte kunnat bevisa att den omtalade it-teknikern på Skatteverket medvetet förstört några system. Förundersökningen har lagts ner, it-teknikern slipper åtal och är inte längre misstänkt för brott.

It-teknikern själv berättar för Realtid.se hur denna process har skakat honom och hans familj som lidit under denna tid.

– Jag letar efter rättvisa. De har saboterat mitt liv. Nu ska jag träffa min advokat för jag vill polisanmäla dem. Jag har inte gjort det än, men jag vill. De har gömt sig bakom staten och bakom skattebetalarnas pengar. Det är jag och min familj som har fått tagit smällen, säger han.

Mannen arbetade som it-tekniker på Skatteverket tills han avskedades sommaren 2007. Han avskedades eftersom Skatteverkets ansvarsnämnd hävdade att it-teknikern medvetet saboterat övervakningen av nätverket. De menar att han ska ha tagit bort filer som behövdes för att övervaka myndighetens datasystem. Skatteverket hävdade att detta kostat dem miljontals kronor och tio års utvecklingsarbeten är borta.

Mannen i sin tur menar att detta bara är lögner för att kunna avskeda honom. Han berättar att han började ifrågasätta en av cheferna bland annat varför det fanns så många konsulter på avdelningen och vad deras roll var, vilket inte var uppskattat utan fick konsekvenser.

– Han sa att jag var besvärlig och började trakassera mig. Han har kallat mig dum och schizofren, säger it-teknikern till Realtid.se.

Efter några dagars sjukledighet kommer it-teknikern tillbaka till jobbet – men kommer inte in i sin dator. Kollegorna visste inte vad som var fel, men snart fick han ett meddelande av cheferna om ett möte.

– Du har förstört systemet, sa de till mig. Jag fick hjärtklappning. Vadå förstört systemet? Jag sa att jag kunde fixa det som var fel, men de ville inte att jag skulle göra det, säger han.

Han fick en varning där det stod att han varit hotfull mot en av cheferna, men det stod inget om övervakningssystemet.

– Vadå hotfull? Det har jag aldrig varit. Jag frågade varför de inte hade polisanmält mig i så fall. Svaret var att de hade varit snälla.

It-teknikern blev arbetsbefriad och kontaktade fackets ombudsman som berättade för honom att han skulle bli avskedad. Därefter kom, enligt it-teknikern, en av cheferna hem till honom tillsammans med en annan man för att lämna avskedsbrevet. Men han tog aldrig emot brevet eftersom han blivit tillsagd att inte ta emot något från Skatteverket utan fackets ombudsman vid sin sida. Det skickades sedan via post.

– De ville psyka mig, det är därför de kom hem till mig.

Skatteverket överlämnade ärendet till åklagaren och krävde honom på en halv miljon kronor.

It-teknikern riktar nu kritik till Skatteverkets chefer på den aktuella avdelningen för att de har ändrat sin historia under processens gång. I en incidentrapport som it-teknikern fick ta del av står det att han ska ha flyttat filer vid en tidpunkt den 22 maj men it-teknikern menar att tidsstämplarna sedan har ändrats.

Fler uppgifter som har ändrats är, enligt it-teknikern, att Skatteverket från början sa att alla filer som har ändrats var centralafiler i övervakningssystemet, sedan ändrade de sina historia, och menar att bara tre stycken av filerna var centralfiler.

– Jag har skapat filer editerat filer och flyttad på filer dagligen. Det är en del av mitt arbete eftersom jag är utvecklare, säger han till Realtid.se.

En annan punkt som är märklig, enligt it-teknikern, är att Skatteverket installerade ett fungerande system trots att de skrivit i sina underlag att systemet var intakt.

Mannen sökte sedan nya arbeten för att försörja sig och sin familj. Ett erbjudande kom från OMX. Han hade kontraktet i handen när de sedan drog sig ur.

– Jag var supernöjd med jobbet men de ringde mig sedan och sa att jag inte kunde få jobbet. De hade läst i tidningar att någon hade saboterat Skatteverkets IT och därför misstänkte OMX mig och ringde skatteverket. Håkan (Johansson reds. anm) berättade att jag var sabotören. OMX:s säkerhetschef bestämde därför att jag inte kunde få jobbet, säger it-teknikern.

– Efter allt de (cheferna på skatteverket reds. anm) har gjort så tappade jag ett jobb till. Jag känner mig förföljd trots att jag är oskyldig.

Detta händer nu...

Enligt facktidningen ST press har fackförbundet Jusek överklagat avskedandet till Arbetsdomstolen. Dit ska även Skatteverket ha vänt sig med ett skadeståndskrav på en halv miljon kronor.

Samtidigt på Skatteverket

• Under ett helt år, vid samma tidpunkt som denna historia uppdagades, har en säkerhetshandläggare på Skatteverket missat att genomföra registerkontroll av anställda hos säkerhetspolisen.

• Detta upptäcktes inte under ett helt år av samma chefer som anklagat it-teknikern för sabotage.

• Handläggaren anmäldes till Skatteverkets personalansvarsnämnd.

Platsannonser

Logga in