Finans Nyhet

”Nu ska mitt namn svärtas”

Publicerad

Flera kapitalrådgivare låter Björn Ranelid tala etik med kunderna på sina säljmöten. Att Realtid.se uppmärksammar att en av dem fälls av ARN gör författaren illa till mods.

Författaren Björn Ranelid har tidigare föreläst för kunder hos Svensk Kapitalförvaltning och Sip Nordic. Ikväll ska han prata inför kunder hos Cerberus på ett stormöte i Stockholm.

– Dem har jag jobbat med tidigare. De har hjälpt mig och min hustru Margareta i många frågor. Men jag är inte ekonomiskt bunden eller korrelerad till dem, säger han till Realtid.se.

Björn Ranelid ska prata om människovärde och praktisk etik – om hur människor behandlar varandra utifrån penningens värde.

Annons

Varför jobbar du åt Cerberus?

– Hur så? Jag hör från din röst att du har en kulvert under ytan. De har kontaktat mig. Äh, tänk om någon journalist kunde skriva något positivt för en gångs skull om det jag gör. Är det determinism? Ingår det i din utbildning? Förstår du inte att verkligheten är mer god än ond? Annars skulle människor inte träffa varandra och skaffa barn. Det är ett drev, en förfalskning av verkligheten. Jag gör bra saker, säger Björn Ranelid.

ARN rekommenderar Cerberus att betala tillbaka 271.520 kronor till två kunder i ett beslut den 12 maj. Cerberus tänker inte betala, utan kräver att ARN ska ta upp fallet igen.

Annons

Björn Ranelid säger att om han känt till att kunderna var kritiska så skulle han ta upp det med ledningen. Men han understryker att Cerberus har tusentals kunder och förmedlar miljardbelopp.

– Då kan det hända att man kan ifrågasätta 270.000 kronor, även om det är mycket pengar för den enskilde spararen. Jag tror inte att du kan finna någon institution som är fläckfri. Om de är oegentliga skulle jag aldrig ha ställt upp, säger han.

Men han reagerar på att få frågor från en journalist inför kvällens föredrag.

Annons

– Ni bara ringer om det negativa. Kunde det inte vara roligt att skriva något positivt istället?

Björn Ranelid ställer ofta upp som talare i olika sammanhang. Den 13 maj var han med under invigningen av neonatalkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

– Det är väl positivt? Skriv om det istället, säger han.

– Jag vet att läsare både mår bra av och respekterar det som är positivt och konstruktivt, snarare än att ständigt söka skandalerna. De är trötta på löpsedlar om knarkare. Det är bara en allmän reflektion efter 20.000 intervjuer.

Han ser inte alls fram emot att bli omskriven som etiskt alibi i samband med säljare som får kritik för att vara vårdslösa med kundernas miljoner.

– Nu ska mitt namn svärtas, säger han.

Känns det så?

– Känns? Det är ett vetenskapligt faktum. Det är ett val du gör. Du har en gigantisk frihet att välja vad du skriver. Du har aldrig ringt mig tidigare. Är det då rimligt att skriva nu?

Föreläsningen om hur människor behandlar varandra utifrån penningens värde tänker han fortsätta med.

– Det är väl bra att jag vågar ta steget och prata etik i det sammanhanget. Jag försöker lyfta fram det som är positivt och bra, som motpol till det mörka och nihilistiska.

Annons