FinansNyhet

Nu sätter Handelsbanken press på höga advokatarvoden

Foto: Pixabay
Publicerad

Advokaternas arvoden är för höga och därför gör Handelsbanken i Sverige gemensam sak med kollegorna i Norge för att pressa priserna och införa fastprisavtal i stället för timdebitering.

Anders Frick

Nyligen gick chefsjuristen på Handelsbanken i Norge, Helge Lundestad, hårt åt advokatbranschen. Han menar, kort och gott, att advokaterna tar alltför saftigt betalt.

– Det säger lite när delägarna i de stora advokatbyråerna tjänar mer än vd:ar i stora företag, sa Helge Lundestad till Dagens Näringsliv.

Han hävdar att en bov i dramat är partnermodellen, som förhindrar långsiktighet. Dessutom föredrar Helge Lundestad en fastprismodell och hävdar att det stimulerar effektiviteten, vilket timprismodellen inte gör.

Annons

Handelsbanken i Sverige är inne på samma spår som sina norska kollegor och banken har nu initierat ett arbete för att pressa kostnaderna.

– Vi är av samma åsikt som vår kollega i Norge vad gäller nivåerna på advokatarvoden, och även vi tittar på alternativa prismodeller, säger Kristina Nordenhök, chef för centrala juristavdelningen allmän bankrätt på Handelsbanken.

Realtid har även varit i kontakt med fler svenska banker, men ingen av dem har uttalat något lika kraftfullt önskemål likt Handelsbankens.

Annons

– Vi ser löpande över våra samarbetspartners och strävar alltid efter kostnadseffektivitet. Detta i enlighet med Nordeas finansiella mål. Vi kommenterar i regel inte våra avtal med externa parter, säger Mikaela Grönlund, presskommunikatör på Nordea, till Realtid.

Annons