Politik

Nu ligger marknadens fokus på EU:s topposter

Nationalistiska partier gick inte fram lika starkt i helgens EU-val som en del befarat. Analytiker beskriver det som lugnande och finansmarknadernas lägger nu fokus på vem som blir ordförande för EU-kommissionen och ny ECB-chef.

Uppdaterad 2019-05-27
Publicerad 2019-05-27
Knut Hallberg, Swedbank

Varken börser, valuta- eller räntemarknaderna har reagerat nämnvärt efter helgens val till EU-parlamentet. Analytiker konstaterar dock att de nationalistiska partierna gått sämre än väntat.

– Det var lite lugnande, högerpopulisterna gick inte fram fullt så mycket som en del hade befarat. Det hade i så fall kunnat skapa en ännu svårare parlamentarisk situation och svårt att få majoriteter (i EU-parlamentet), säger Knut Hallberg, senior ekonom på Swedbank.

– Den stora prövningen kommer den närmaste månaden med topp-posterna som ska tillsättas, det kan bli en utdragen och komplicerad process där liberalerna och de gröna säkert kommer försöka vilja ha mer tyngd och ett ord med i laget på ett helt annat sätt än tidigare. Det kan skapa en osäkerhet.

Mandatet för både EU-kommissionens ordförande och ECB-chefen går ut i slutet av oktober. EU har ett toppmöte i juni där det finns förväntningar om att det ska fattas beslut om de nya cheferna.

Platsannonser

Logga in