Annons

Annons

Cannabisindex.JPG

Det nordamerikanska marijuanaindexet har stigit kraftigt sedan hösten 2016.

Nu kan du handla Cannabis på börsen

I en vecka har världens första Cannabis-ETF handlats på den kanadensiska Torontobörsen. Och det ser initialt ut att kunna bli en bra affär för de investerare som var med från början.

På den korta tid som gått sedan cannabisfonden HMMJ börsintroducerades tisdagen 4 april har den stigit från introduktionspriset 10:00 kanadensiska dollar (cad) till stäningspriset 11:84 cad när Torontobörsen stängde efter måndagens handelsdag.

En börshandlad fond (på engelska: ETF eller exchange traded fund) är en fond som handlas som en vanlig aktie över börsen. Oftast är de indexfonder, men undantag finns. Det finns olika ETF:er kopplade till länder och regioner, branscher, teman och strategier (large cap, hög direktavkastning, räntor, valutor och råvaror och så vidare.)

Horizons medical marijuana life sciences ETF, eller HMMJ som fonden förkortas på börslistan, består av småbolag inriktade på produktion av medicinsk cannabis, och är den första i sitt slag i världen.

Annons

Annons

Enligt ETF:ens prospekt är målet med den att i så stor utsträckning som möjligt återskapa indexutvecklingen i North American Medical Marijuana Index. Ett index som återspeglar kursutvecklingen i en korg med nordamerikanska noterade bolag som är inriktade på marijuanaindustrin, och som nästintill tredubblats på ett år.

En av orsakerna bakom indexuppgången är att allt fler lagstiftare i USA öppnar för personligt bruk av cannabis. I samband med amerikanska presidentvalet röstade till exempel delstaterna Kalifornien, Massachusetts, Nevada och Maine ja till att legalisera den gröna växten.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons