- Publicerad
Vem är rik? Finansminister Mikael Damberg och Nordnets sparekonom Frida Bratt är oense om var gränsen går, så Realtid har istället vänt sig till en docent i etik för att få svaret.
Anders Frick
Höjd skatt för rika utlovade nyligen Sveriges nya finansminister Mikael Damberg. Detta fick Nordnets sparekonom Frida Bratt att gå i taket och hon efterlyste i Realtid ett bredare perspektiv på rikedom. I centrum för oenigheten finns framförallt ISK, investeringssparkonton, som hälften av alla svenskar sparar på.
Var går då gränsen för att vara rik? Räcker det med 1 miljon kronor? 5 miljoner? Eller behöver man kanske 25 miljoner? Etikdocenten David Kronlid vid Uppsala universitet ger svaret:
– Inom filosofin pratar man inte så mycket om monetär rikedom, utan mer om välfärd, som i sin tur ligger nära lycka. Om man är lycklig – är man då rik? Oavsett lycka eller inte – om man uppfyller sin längtan eller åtrå efter olika saker, då är man rik. Detta tangerar även frihetsbegreppet, så om individerna är tillräckligt fria så kan man tala om rikedom, säger David Kronlid till Realtid.
”Vad Frida Bratt egentligen kanske vill säga till Mikael Damberg är att samhället inte längre ser ut som på 1950-talet, så tänk på dina väljare.”
Han förklarar att många kopplar rikedom till möjligheten och förmågan att göra de val som man vill. Det kan handla om allt från att kunna läsa till att kunna resa och vara så mobil som man önskar vara.
– Om man, som jag, ingår i den övre medelklassen och drar in 60 000 kronor per månad är det lätt att säga att pengar inte är viktiga. Jämför det med den utvecklingsfas som samhället var i när farsan började arbeta som torvbrytare i Dalsland: På den tiden skulle allt fördelas i samhället på ett helt annat sätt, och det var också rikedom – men i en annan form, säger David Kronlid.
Han säger att han inte vet om han i sak håller med varken Frida Bratt eller Mikael Damberg, men menar att det är bra att relativisera och resonera kring rikedom som begrepp.
– Vad Frida Bratt egentligen kanske vill säga till Mikael Damberg är att samhället inte längre ser ut som på 1950-talet, så tänk på dina väljare, säger han.
David Kronlid berättar att ”hel och ren och frisk” är ett annat sätt att beskriva rikedom, men att han framförallt vill lyfta fram begreppet ”fuck off-kapital”:
– Det innebär att man har tillräckligt mycket med pengar för att inte behöva vara beroende av någon som man inte vill bli beroende av. Bakom ett sådant uttryck finns ett behov av social trygghet, något som Sverige i stor utsträckning kan svara upp till. Om man har tillräckligt med fuck off-kapital, oavsett om det är socialt eller monetärt kapital, ja då kan man säga att man är rik, säger David Kronlid.