Biörn Riese
Nytt jobb

"Nu är cirkeln sluten"

Biörn Riese lämnade advokatbyrån Mannheimer Swartling i onsdags – efter 33 år. Nu ska han bedriva egen byrå med bas i Tändstickspalatset, platsen där allt en gång började.

Uppdaterad 2017-08-30
Publicerad 2017-03-03

Biörn Riese har varit med från början! Han började på Carl Swartling Advokatbyrå 1984 som jurist nummer 28. Där blev han även partner så småningom. År 1990 gick byrån ihop med Mannheimer & Zetterlöf  och advokatbyrån Mannheimer Swartling bildades.

Under åren på Mannheimer Swartling var Biörn Riese bland annat ordförande för TMT-gruppen, Corporate Transactions-gruppen, Globala M&A-gruppen samt Rekonstruktion & Obestånds-gruppen.

Bland Biörn Rieses uppdrag finns bland annat HQ Bank där Riese utsågs till likvidator av Stockholms tingsrätt. Andra uppdrag som han lett har varit att utreda om Telia Sonera begått mutbrott och Nordeas involvering i den så kallade Panamahärvan.

Biörn Riese var medlem i styrelsen 1996 till 2015 och ordförande i byrån under åren 2002 till 2015.

Hur har tiden på MSA varit?

– Fantastisk! Jag har haft kul i 33 år och tänkte ha kul ett tag till, säger Biörn Riese till Realtid.se.

Hur skulle du beskriva din tid på byrån?

– Det har varit en spännande resa. Från att ha gått från ett trettiotal jurister på Carl Swartling har MSA nu nästan 400 jurister. Vi har haft en hög ambition att det ska bli bättre hela tiden. Att det ska vara kvalitet och nytta för klienten och det tycker jag att vi tillsammans har åstadkommit under den här tiden. Det har varit ett privilegium att få representera Mannheimer Swartling i alla olika sammanhang.

Varför väljer du att sluta på MSA?

– Anledningen till att jag nu byter är MSA:s pensionsregler som går ut på att du ska trappa ned din verksamhet, men jag känner för att fortsätta ett tag till.

Biörn Riese ska nu fokusera på strategisk rådgivning avseende bolagsstyrning, hållbarhet, antikorruption och riskhantering med utredningar. Den nya byrån heter ”JURIE”. Biörn Riese är själv i byrån och har inga planerar på att expandera. När han behöver förstärkning kommer han att ta in resurser från svenska och utländska advokatbyråer.

– Nu är jag tillbaks i Tändstickspalatset där jag började för 33 år sedan, så cirkeln är sluten, säger Biörn Riese nöjt.

Platsannonser