Börs

Novo Nordisk anklagas för marknadsmanipulation

Arga aktieägare anklagar den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk för marknadsmanipulation och kräver kompensation på 11,8 miljarder danska kronor, motsvarande 17 miljarder svenska kronor.

Uppdaterad 2019-08-16
Publicerad 2019-08-16

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk ska ha försett investerarna med felaktig, ofullständig och vilseledande information om sin försäjning av insulinprodukter i USA samt avstått från att avslöja uppgifter som varit kända internt.

Detta menar en grupp aktieägare bland annat pensionsförvaltare och fondförvaltare som menar att aktiekursen har manipulerats på grund av Novo Nordiskt agerande.

Aktieägarna kräver en kompensation om 11,8 miljarder danska kronor, motsvarande 17 miljarder svenska kronor i en stämningsansökan, enligt Borsen.dk.

I ett pressmeddelande svarar Novo Nordisk:

"Stämningen verkar innehålla i stort sett liknande anklagelser som de i den tidigare tillkännagivna stämningsansökan som inkom i USA 2017 på uppdrag av alla köpare av Novo Nordisk American Depository Receipts (ADR). Novo Nordisk håller inte med påståendena och är beredd att försvara företaget i denna fråga".

Platsannonser