Finans Nyhet

Novacast i konkurs

Publicerad

Gjutgodsföretaget Novacast Technologies och dess dotterbolag Swedpart och Camito Technologies går i konkurs. Novacast är noterat på Stockholmsbörsens Small Cap-lista.

Enligt ett pressmeddelande från företaget har det drabbats hårt av en nedgång inom fordonsbranschen, vilket resulterat i stora förluster förra året och lett till akuta likviditetsproblem.

Bolagets ordförande Hans Golteus tror ändå att verksamheten kan uppstå i annan form efter att konkursen är avslutad:

– Konkursförvaltarens högsta prioritet är att hitta ett nytt hem för bolaget så att det kan drivas vidare. Jag är övertygad om att det finns en framtid för bolaget. Swedpart har exempelvis ett gott anseende vad gäller verktygstillverkning för fordonsindustrin, säger han.

Annons

Ledningen och styrelsen har arbetat hårt under några månader för att lösa problemen på såväl kort som lång sikt. Men efter man inte har lyckats finns någon lösning på det kortsiktiga kassaproblemet har styrelsen alltså tvingats konstera att det inte finns några förutsättningar för fortsatt drift.

Ni hänvisar till att fordonsindustrins svacka gjort att företaget haft det tufft. Men det har vänt för fordonsindustrin?

– Jo, det stämmer. Men vi hann inte få tillräcklig benefit av detta innan pengarna tog slut, säger Hans Goeltus.

Annons

Vad kunde du ha gjort annorlunda?

– Man ska aldrig recensera sig själv, men med tanke på hur det gick kan jag ändå konstatera att jag borde ha gjort något annorlunda i alla fall, säger han.

Vad är ditt budskap till aktieägare som har förlorat pengar?

Annons

— Jag har inget annat än att det är väldigt tråkigt att vi har tvingats gå i konkurs, säger Hans Goeltus.

Hur många aktier hade du själv?

– Jag hade 14 000 aktier som jag hade köpt för egna pengar. Så privatekonomiskt har det blivit en rejäl förlust även för mig, säger Hans Goeltus.

Annons