Nordnets Frida Bratt har granskat de fem största börsnoterade riskkapitalbolagen. Sedan årsskiftet har det gått riktigt bra för såväl Blackstone Group som Apollo Global Management, Carlyle Group, KKR och Ares Capital. Foto: Nordnet.
Nordnets Frida Bratt har granskat de fem största börsnoterade riskkapitalbolagen. Sedan årsskiftet har det gått riktigt bra för såväl Blackstone Group som Apollo Global Management, Carlyle Group, KKR och Ares Capital. Foto: Nordnet.
Riskkapital

Noterade riskkapitalbolag – en stor börsframgång

Inför den stundande börsnoteringen av EQT har Nordnets sparekonom Frida Bratt granskat de stora börsnoterade riskkapitalbolagen. Det har gått väldigt bra för dem.

Publicerad 2019-09-17

Hur går det på börsen för riskkapitalbolag som redan är börsnoterade?

– De finns framför allt i USA, och de har gått enormt bra sedan årsskiftet, det är rejäl medvind för riskkapitalet.

Hon säger att alla fem riskkapitalbolagen hon granskat alla gått bättre än MSCI World som stigit med 17 procent: Blackstone Group har stigit med 75 procent, Apollo Global Management med 70 procent, Carlyle Group 59 procent, KKR 40 procent, medan Ares Capitals aktiekurs har klättrat med 23 procent. 

Varför har riskkapitalbolagen gått så bra? 

– Man ska komma ihåg att riskkapitalbolagen är experter på så kallad finanacial engineering. I ett lågränteläge kan de enkelt öka på skuldsättningen, eftersom lån är billigt, och på så sätt öka på vinstmultiplarna, säger Frida Bratt och tillägger:

– Överlag tycker jag mig också se att onoterat har fått ett litet uppsving de senaste åren. Stora pensionsfonder tycks sätta en ganska stor tilltro till att onoterat kan leverera mer tillväxt än bolag i en noterad miljö.

Vad har du för syn på EQT:s börsnotering?

– Om EQT har sagts att man siktar på att bli just Nordens motsvarighet till Blackstone eller KKR. Jag tycker att noteringen känns spännande. EQT har en annorlunda profil och inriktning, med mycket IT och hälsovård exempelvis. Det det passar bra som komplement till svenskarnas portföljer som ofta är tunga inom bank och verkstad.

– Det finns också ett sug bland sparare efter bolag med stabila intäkter, och det får EQT från ett stort förvaltat kapital via förvaltningsavgifter. Det är ju dessa avgifter som är poängen för den som köper EQT-aktien.

Är EQT köpvärt till det pris som indikerats? 

– Det är en svår fråga. För en vanlig sparare är det väldigt svårt att få en uppfattning om bolaget är värt priset på mellan 60 till 65 miljarder kronor. Det är ungefär lika mycket som Kinnevik. Ofta betyder svårvärderat onoterat en rabatt, men EQT kan hävda att spararen kommer åt exponering man inte kan få på annat sätt.

Frid Bratt säger att det som investerare alltid är bra att fråga sig varför ett bolag vill börsnoteras:

– Beror det på att man behöver ta in mer kapital för att expandera? Eller för att man vill casha hem i en fortfarande helt okej noteringsmiljö? Det ena behöver kanske inte heller utesluta det andra.

Hon säger att noteringen av EQT är positiv för alla ägare av Investor-aktien. 

– Investor är närmast en folkaktie nu. Eftersom transparensen är sämre i onoterat bidrar alltid en stor mängd onoterat att rabatten ökar. I samband med noteringen lär därför rabatten minska.

 

Platsannonser