Foto: Norwegian
Morgonsvepet

Norwegian gör ”historisk förlust”

Norwegian gör ”historisk förlust”, Recipharm tar in 2 miljarder i en ny företrädesemission och USA:s representanthus har klubbat ett lagförslag om sanktioner mot Kina. Här är morgonens nyheter i korthet.
 

Uppdaterad 2020-05-28
Publicerad 2020-05-28

Norwegian gör ”historisk förlust” 
Norwegian gör förlust om 3,3 miljarder norska kronor för första kvartalet i år. Det framgår av den operativa uppdateringen som släpptes på torsdagsmorgonen. Norska Dagens Næringsliv kallar resultatet för ”historiskt” svagt.

Recipharm tar in 2 miljarder i en ny företrädesemission
Kontraktstillverkaren Recipharm har beslutat om ytterligare en nyemission. Denna gången gäller det aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare om cirka 2 017 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande. För en vecka sedan beslutade bolaget om en nyemission på totalt 500 miljarder kronor.

USA:s Kinasanktioner klubbade 
USA:s representanthus röstade i natt igenom ett lagförslag med sanktioner mot kinesiska politiker och tjänstemän, rapporterar amerikanska medier. Beslutet kom bara några timmar efter att utrikesminister Mike Pompeo sagt att USA inte längre betraktar Hongkong som autonomt från Kina.

Moskva lättar på restriktioner
Moskva kommer från och med måndag att börja lätta upp ytterligare på coronarestriktionerna. Enligt Moskvas borgmästare kommer det att bli tillåtet med promenader och träning utomhus om man bär ansiktsmask. Dessutom kommer en del affärer och vissa andra verksamheter att få öppna igen. Det rapporterar TT.

Sven Hagströmer pessimistisk över nya börsuppgångar
Under coronan ligger det en lågkonjunktur som vi är på väg in i, det menar investmentbolaget Creades ordförande Sven Hagströmer.
Hagströmer säger till Dagens Industri att börsen inte helt kan luta sig mot de gigantiska stimulanspaket som presenterats från centralbanker och regeringar och om han skulle vara fullinvesterad, så hade han ”tackat för kaffet och ökat likviditeten”.

Avanza: Stora köp i teknikfonder
Avanzas sparare gör tre fondaffärer per fondkund i maj. Det är 3 procent fler än i fjol, visar statistik från 627 700 fondkunder hos Avanza. Månadens klart mest köpta fonder är teknikfonder. I företagsobligationsfonder byter spararna ben och nettoköper fonderna för första gången på tre månader. Fastighetsfonder som tappat drygt 20 procent sedan årsskiftet, är månadens klart mest sålda fonder.

Nordnet: Spararna fortsätter sälja räntefonder
Nordnets sparare fortsatte i maj att köpa aktiefonder och sälja räntefonder, visar statistik från Nordnet. Globalfonder hamnade högst upp i köptoppen.

Transcendent Group är Norges fjärde bästa arbetsplats
Transcendent Group har i Great Place to Works årliga topplista för andra året i rad blivit rankad som Norges fjärde bästa arbetsplats i kategorin små organisationer. Det är tredje året i rad som det norska dotterbolaget finns med på topplistan.

Fedchef tror på ”betydande återhämtning” i höst
Fedchefen i New York, John Williams, ser tecken på ökad ekonomisk aktivitet i USA och säger att den amerikanska ekonomin kan nå botten i maj eller juni. Det säger han i en intervju med Bloomberg, som citeras av bland annat Reuters och Direkt. Enligt Williams kan USA gå mot en ”betydande återhämtning” under andra halvan av året men understryker att det råder stor osäkerhet i den prognosen.

Wall Street tillbaka på marsnivåer
En stark avslutning lyfte New York-börsen tillbaka till nivåer den inte sett på två månader. S&P 500 stängde över 3 000 punkter för första gången sedan i mars, medan Dow Jones stängde över 25 000 punkter. Det rapporterar Omni.

Vädret stoppade rymduppskjutning
Dåligt väder gjorde att Nasas och Space X:s raketuppskjutning stoppades på onsdagen. Ambitionen är att Elon Musks Space X ska bli det första privata företaget som skickar ut människor i rymden. Ett nytt försök är planerat till på lördag.

Löfven varnar för kraftigt höjd EU-avgift
Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk till att en stor del av pengarna från EU:s återhämtningsfond ska ges som bidrag och varnar för att detta kan leda till en höjd EU-avgift. ”Det riskerar att bli ett kraftigt påslag av vad Sverige betalar till EU”, skriver statsministern i en kommentar till TT.

12 000 lämnar Boeing 
Sammanlagt ska över 12 000 jobb kapas hos den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing den kommande tiden. 6 700 av de berörda anställda sägs upp, resten har antingen gått med på att lämna frivilligt eller blivit utköpta, skriver Reuters.

SVT/Novus: Stödet för SD minskar
Stödet för Sverigedemokraterna har minskat från 23,9 procent till 18 procent sedan coronaviruset drabbade Sverige i februari, enligt SVT/Novus mätning. Under samma period har Socialdemokraterna ökat från 23,2 procent till 31,5 procent. Liberalerna ligger fortsatt kvar långt under fyraprocentsspärren.

Sydkoreas centralbank sänker styrräntan
Den sydkoreanska centralbanken beslutade på torsdagen att sänka sin styrränta till 0,5 procent, ner från tidigare 0,75 procent, som ett led i att dämpa de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Det rapporterar Reuters. Samtidigt skruvade centralbanken ner de ekonomiska utsikterna för 2020 till en nedgång om 0,2 procent, jämfört med prognosen i februari som förutspådde 2,1 procents tillväxt.

 

 

Platsannonser