Finans

Northwolt säkrar drygt 9 miljarder kronor

Northvolt bekräftar nu att batteribolaget har fått in 1 miljard dollar, motsvarande 9,44 miljarder kronor,  i en finansieringsrunda där bland annat Goldman Sachs går in som investerare.

Uppdaterad 2019-06-12
Publicerad 2019-06-12

Volkswagen Group och Goldman Sachs Merchant Banking Division leder finansieringsrundan om 1 miljard dollar, motsvarande 9,44 miljarder kronor, som batteribolaget Northvolt haft. Transaktionen är föremål för godkännande från svenska Konkurrensmyndigheten, vilket Realtid skrev om på onsdagsförmiddagen.

– Övergången till en framtid med ren energi i Europa är beroende av hållbar och kostnadseffektiv battericell-produktion. Northvolt har utvecklat branschledande teknik och processer som positionerar den att spela en avgörande roll i den europeiska utbudet under de närmaste åren. Vi är glada att samarbeta med industriella och finansiella investerare och stödja en ledningsgrupp som genomför en ambitiös tillväxtstrategi, säger Michael Bruun, managing director på Goldman Sachs.

Även BMW Group, AMF, Folksam Group och IMAS Foundation är med i finansieringsrundan.

Nu kan byggandet av en batterifabrik i Skellefteå påbörjas i augusti i år och under 2021 kommer batteritillverkningen att inledas.

Ett joint venture kommer ägt rum mellan Volkswagen och Northvolt för att kunna etablera en stor batterifabrik i Salzgitter i Tyskland. Produktionen väntas påbörjas sent 2023 eller tidigt 2024 Volkswagen investerar omkring 1 miljard dollar i detta projekt. En del av summan ska användas till joint venture  och den andra delen ska investeras direkt i Northvolt.

EIB, European Investment Bank, har godkänt ett lån om 400 miljoner dollar, motsvarande cirka 3,8 miljarder kronor.

Sedan lanseringen i mars 2017 har Northvolt vuxit från 12 till nära 300 anställda med 45 nationaliteter som kommit från bolag som Tesla, Daimler, LG Chem, Panasonic, Spotify och Google. 

Morgan Stanley har agerat som finansiell rådgivare till Northvolt.

Platsannonser