Finans

Northvolt tar in 14 miljarder i lånefinansiering

Batteritillverkaren Northvolt tar in 1,6 miljarder dollar, motsvarande 14 miljarder kronor, i lånefinansiering. Här är bankerna som står bakom lånet.

 

Uppdaterad 2020-07-29
Publicerad 2020-07-29

Skuldfinansieringspaketet tillhandahålls av en grupp affärsbanker och pensionsfonder:
APG, BNP Paribas, Danske Bank, Danica Pension, IMI - Intesa Sanpaolo, ING, KfW IPEX-Bank, PFA Pension, SEB, Siemens Bank, SMBC, Société Générale, Swedbank och UniCredit, liksom Europeiska investeringsbanken, Nordiska investeringsbanken och Korea-export-importbanken (KEXIM).  Det framgår av ett pressmeddelande.

Lånet är strukturerat med vissa garantier från Euler Hermes (transaktion förutsatt slutgodkännande), Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) och BPI France.

Europeiska Investeringsbankens del i finansieringen (EIB)  är ett lån på 350 miljoner dollar. Finansieringen stöds av Europeiska Fonden för Strategiska Investeringar (EFSI), som är den centrala pelaren i Investeringsplanen för Europa. Under 2018 gav EIB även stöd till uppbyggnaden av demonstrationsprojektet Northvolts Labs, som tillverkade sina första battericeller under senare delen av 2019.

Den nya gigafabriken håller nu på att byggas i Skellefteå i norra Sverige – en region med omfattande råvarutillgångar och gruvdrift med långa anor vad gäller processtillverkning och återvinning. Tack vare regionens stora tillgång av vattenkraft kommer   Northvolt att kunna använda 100 procent förnybar energi i sina tillverkningsprocesser i fabriken i norra Sverige.

– Denna investering uppfyller ett av Europeiska Investeringsbankens viktigaste syften, nämligen att erbjuda långsiktig finansiering till projekt som hjälper Europa framåt. Bankens nya utlåningspolicy för energi bidrar till att leda en väg mot ett fossilfritt Europa. Men det räcker inte med att bara avfärda fossila bränsleprojekt, vi måste också stödja alternativ, säger EIB:s viceordförande Thomas Östros i en presskommentar.

– Momentum för elektrifiering är starkare än någonsin. Våra kunder behöver stora volymer högkvalitativa batterier med lågt CO2-avtryck, och Europa måste bygga en helt regionaliserad värdekedja för att stödja dem, säger Peter Carlsson, grundare och vd, Northvolt, i en skriftlig kommentar.

– Det faktum att vi har dessa finansiella institutioner i världsklass som stöder en ny industri i Europa är ett tydligt tecken på vart marknaderna är på väg och möjligheten för hållbara projekt. Det nya industrilandskapet kommer att behöva betydande investeringar under de kommande åren, säger Alexander Hartman, CFO, Northvolt.

Inklusive skuldhöjningen på 1,6 miljarder dollar har Northvolt hittills tagit in över 3 miljarder dollar i eget kapital och skuld för att stödja utvecklingen av två gigafabriker för produktion av litiumjonbatterier: Northvolt Ett i Skellefteå, Sverige och Northvolt Zwei i Salzgitter, Tyskland. Företaget gör också betydande investeringar i battericellsteknik, processutveckling och återvinning på den nyligen etablerade industrialiseringsfabriken Northvolt Labs i Västerås, Sverige, som producerade sina första battericeller i slutet av 2019.

BNP Paribas och Morgan Stanley & Co International är Northvolts finansiella rådgivare.

 

 

Platsannonser