Finans

Northvolt i samarbete med BMW och Umicore

Svenska Northvolt inleder ett samarbete med tyska BMW och den belgiska metalljätten Umicore. Målet är att skapa en hållbar värdekedja för battericeller till elbilar.

Uppdaterad 2018-10-15
Publicerad 2018-10-15

Samarbetet sker inom ramen för ett gemensamt joint venture inriktat på teknik, mellan de tre parterna, som ska skapa en komplett och hållbar värdekedja för bränsleceller i elbilar i Europa.

BMW har gått in med en “initial investering”, men något närmare belopp anges inte i pressmeddelandet från den svenska batteritillverkaren Northvolt, som fortfarande befinner sig i uppstartsfasen i byggandet av sin första batterifabrik.

– Northvolts inriktning mot hållbarhet gör det till ett väldigt attraktivt bolag för oss, som dessutom är lyhört för våra idéer, säger Klaus Frölich, styrelseledamot i BMW, i en kommentar i det gemensamma pressmeddelandet.

Joint venture-samarbetet fokuserar på utveckling av ny teknik och det är Northvolts testlabb i Västerås som pekas ut i pressmeddelandet, inte bolagets tilltänkta batterifabrik som är planerad att byggas i Skellefteå.

Den globala metalljätten Umicore, hemmahörandes i Belgien och ett bolag som är stora inom bland annat återvinningsteknik, får ansvar i konsortiet för att utveckla material till anoder och katoder samt för återvinningen. Umicore driver sedan tidigare en europeisk återvinningsanläggning för litiumjonbatterier.

Platsannonser