FinansNyhet

Norska protester mot dyra advokater – nu kräver bankerna fast pris

advokater, advokatkostnader, storbankeradvokater, advokatkostnader, storbanker
Publicerad

Liksom flera andra stora kunder är Handelsbanken i Norge i färd med att förhandla om nya ramavtal med advokatbyråerna. Kraven är nya och hårdare.

Realtid.se

Flera av Norges största köpare av advokattjänster är kritisk mot advokatbyrårernas ersättningsmodell.

– Det säger lite när delägarna i de stora advokatbyråerna tjänar mer än vd:ar i stora företag, säger Helge Lundestad, chefsjurist i Handelsbanken Norge till Dagens Näringsliv.

Helge Lundestad menar att just partnermodellen hindrar advokatbyråer från att tänka långsiktigt. Bruket av timlön pekas ut som en av de största utmaningarna i branschen.

Annons

– Vi vill först och främst komma överens om ett fast pris när vi köper juridiska tjänster. Det är vår tydliga förväntan. Det stimulerar effektiviteten, vilket timprismodellen inte gör. Brutna förväntningar om något kostar mer än man trodde, är alla besvikelsers moder, säger Helge Lundestad till DN.no

DNB:s juridiska ramavtal är på väg att löpa ut och Norges största bank håller på att förhandla fram avtal som ska gälla för de kommande tre åren. När banken ingick ramavtal för tre år sedan krävde de en gemensam ambition om att minst 50 procent av uppdragen skulle betalas via ett fast pris.

Bankens chefsjurist Audun Moen tror att övergången till fast pris kommer att kunna vända incitamenten i advokatbyråerna, så att det är de mest effektiva advokatbyråerna som tjänar mest pengar.

Annons

– Generellt tycker vi att prisnivån på juridiska tjänster är problematisk. Om målet är att leverera så effektivt som möjligt enligt kundens förväntningar kan det också stimulera användningen av ny teknik, säger Audun Moen, till DN.no.

 

Annons