Bank

Norsk polis utreder DNB för penningtvätt

Norsk polis inleder en utredning mot den norska storbanken DNB efter medieuppgifter om misstänkta ekonomiska oegentligheter kring en isländsk fiskerikoncern och påstådd korruption i Namibia.

Uppdaterad 2019-11-29
Publicerad 2019-11-29

Det framgår av ett pressmeddelande från den norska polisens avdelning för ekonomisk brottslighet, skriver Nyhetsbyrån Direkt. 

Tidigare i veckan skrev tidningen Dagens Næringsliv och nyhetsbyrån NTB att det efter Danske Bank och Swedbank kan vara dags för DNB att bli utsatt för amerikanska penningtvättsutredningar.

Enligt NTB ska Islands största fiskeribolag Samherji ha använt DNB för att slussa pengar via skatteparadis vidare till en afrikansk tjänsteman som äger ett bolag i Dubai. I november sade DNB:s relativt nytillträdda vd Kjerstin Braathen till Dagens Næringsliv att ärendet är allvarligt, och att det inte kan uteslutas att banken har blivit missbrukad.

Juridikprofessorn Tina Søreide vid Norges Handelshøyskole tror det finns en risk att amerikanska myndigheter kommer att granska DNB:s roll i eventuell penningtvätt, uppger hon för  Dagens Næringsliv. enligt Nyhetsbyrån Direkt. 

 

Platsannonser