Foto: SN Power
M&A

Norsk kraftaffär för 10,4 miljarder

Norska solenergiföretaget Scatec Solar köper vattenkraftproducenten SN Power från statliga Norfund. Swedbank är medfinansiär.

Uppdaterad 2020-10-16
Publicerad 2020-10-16

Scatec Solar expanderar sina solkraftverk över hela världen och har blivit en favorit på aktiemarknaden. Hittills i år har aktien stigit 76 procent.  Företaget meddelar nu att det har undertecknat ett bindande avtal om att köpa alla aktier i SN Power från statligt ägda Norfund för 1,166 miljarder dollar, motsvarande 10,4 miljarder kronor. Det rapporterar Dagens Näringsliv.

SN Power är mest känt för produktion av vattenkraft i utvecklingsländer. I ett separat pressmeddelande skriver Norfund att det förra året inledde en strukturerad försäljningsprocess av SN Power riktad till internationella finansiella och industriella aktörer.

I juli i år beslutade styrelsen att inleda exklusiva förhandlingar med Scatec Solar.

– Vattenkraft och solenergi kompletterar varandra genom att erbjuda möjligheter för försäljning av ytterligare tjänster och optimering av kraftförsörjningen från olika energikällor. Vi ser också stora projektmöjligheter på nya tillväxtmarknader i Sydostasien och södra Afrika, förutom tillgång till projekt med flytande solenergi i kombination med vattenkraft, säger Raymond Carlsen, vd för Scatec Solar i en presskommentar.

Förvärvet finansieras genom en kombination av tillgängliga kontanter från Scatec Solar, en säljarkredit på 200 miljoner dollar, ett lån på 150 miljoner dollar och 700 miljoner dollar i förvärvsfinansiering från Nordea, DNB, BNP Paribas och Swedbank.

Förvärvsfinansieringen är tillgänglig tolv månader efter det att transaktionen har slutförts och förväntas refinansieras genom skuld och eget kapital. Tidigare i vår tog Scatec Solar in nära 2 miljarder norska kronor i en nyemission. Enligt företaget förväntas förvärvet ge en avkastning långt över Scatec Solars eget kapital och att det kommer att vara mycket lönsamt på underliggande resultat 2020 och därefter.

Det här är SN Power

Grundades 2013 av Statkraft och Norfund, men efter en omstrukturering 2017 har företaget varit helägt av Norfund, den norska statliga investeringsfonden för affärsverksamhet i utvecklingsländer. SN Power investerar i ren, förnybar energi på kommersiell basis på tillväxtmarknader. Bolagets syfte är att förvärva, utveckla, bygga och driva vattenkraftverk i utvecklingsländer i Asien, Afrika och Latinamerika.

Platsannonser

Logga in