FinansNyhet

Norsk fintech-hubb vill locka svenska startups

Epicenter öppnar kontor i Oslo. Den svenskgrundade hubben expanderade i våras till Amsterdam. Bildkälla: Pixabay (Obs bilden är ett montage).
Publicerad

TheFactory i Oslo ska börja att släppa in svenska medlemmar. Hubben erbjuder bland annat acceleratorprogram och investerarnätverk.

Realtid.se

Det framgår av ett pressmeddelande.

Den Oslobaserade fintech-hubben The Factory startades 2016 av de norska entreprenörerna Ingar S. Bentsen oc Hans Christian Björne. Nu välkomnar den även svenska och danska startups.

”Nu öppnar vi vår femte acceleratorrunda och den här gången vill vi attrahera startups från Sverige och Danmark; länder med liknande regleringsramverk och många gynnsamma förhållanden för digitalisering. Därför har Norges acceleratorprogram all anledning att attrahera de bästa nordiska [startupsen]”, framgår det av pressmeddelandet.

Annons

Hubben erbjuder dels ett tolv veckor långt acceleratorprogram för startups som bland annat ges tillgång till hubbens nätverk av 20 samarbetspartners, över 120 mentorer och 25 investerare. TheFactory organiserar även seminarier, workshop och möten mellan startups och etablerade branschaktörer.

Den första hubb-medlemmen som gjorde ”exit” var norska Bolink – som kan beskrivas som ett fastighetsnischat ”Blocket”. Startupen blev uppköpt av Norges största sakförsäkringsbolag Gjensidige år 2017.

I pressmeddelandet lyfts även norska Bizbot fram, en startup som erbjuder digitala aktieböcker och som samarbetar med Danske Bank och Nordea. Bolaget har hittills rest 7 miljoner norska kronor i kapital.

Annons

Ett tredje exempel är LucaLabs i Oslo som erbjuder en AI-baserad lösning som läser, förstår och analyserar data från bank- och företagskonton, såsom utgifter och lån. Startupen samarbetar med DNB sedan i juni i år.

Den svenska motsvarigheten till TheFactory; Fintech Hub försattes i konkurs i maj, vilket Realtid.se rapportat flitigt om. Bolaget hamnade på obestånd och tillgångarna är som bortblåsta. Det är ännu oklart vart sponsorpengarna tagit vägen.

Annons