FinansNyhet

Norrsken nära stänga miljardfond

Niklas Adalberth, Norrsken.Niklas Adalberth, Norrsken.
Foto: Norrsken
Publicerad

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken är på väg att stänga sin nya miljardfond.

Realtid.se

Enligt den amerikanska techsajten Techcrunch ska det röra sig om en fond på cirka 1,3 miljarder kronor (125 miljoner euro). 

Fonden kommer att investera i företag som vill lösa vad den säger är världens största utmaningar inklusive fattigdom, matavfall och klimatförändringar.

Bland investerarna finns flera kända förmögna familjer, däribland H&M-familjen Persson via Ramsbury Invest. Statliga Saminvest, som la in 250 miljoner kronor när fonden startades i slutet av 2019. Även Europeiska investeringsfonden, storbankerna Nordea och SEB:s pensionsfonder har investerat.

Annons

– Det finns ett mantra bland investerare att du inte kan påverka investeringar och få konkurrenskraftig avkastning.  Vi vill verkligen bevisa att det är fel. Om vi ​​kan visa att det är möjligt att påverka konkurrenskraftiga avkastningar, kan vi kanske inspirera det stora kapitalet att följa, sa Niklas Adalberth till Financial Times vid lanseringen.

Utöver att finansiera teknikbolag som försöker lösa globala samhällsproblem är syftet med fonden att utmana traditionella investerare att intressera sig för det som kallas impact investing – investeringar som ska ge både ekonomisk avkastning och samtidigt ha positiva samhällseffekter.

Norrsken VC har investerat i 24 bolag hittills, bland annat Matsmart, Karma och Northvolt.

Annons
Annons