Annons

Annons

Norman om nya ordförande-uppdraget

Ex-ministern föreslås ta klubban i PE-plattformen Pepins styrelse. Han förstår kritiken mot equity crowdfunding – men anser att riskspridning är lösningen.

På onsdagen stod det klart ex-finansministern Peter Norman föreslås bli styrelseordförande i Pepins, en nystartad plattform för equity crowdfunding.  Till Realtid.se säger han att han tilltalas av bolagets affärsidé.

Peter Norman.

– Det handlar om att göra det lättare för små företag att anskaffa kapital och ge personer – som normalt sett inte får det – tillgång till PE-marknaden på ett billigt, enkelt och förtroendefullt sätt, säger Peter Norman.

Han är också positiv till att Pepins via en mikrofond tillhandahåller aktieägaravtal som investerare normalt sett själv hanterar.

Annons

Annons

– Det skapar en större säkerhet, hävdar Norman.

Är equity crowdfunding ett nytt område för dig?

– Ja, men jag har jobbat i finanssektorn i 30 år och har en allmän finansiell grundutbildning. I min karriär har det också alltid legat mig varmt om hjärtat att öppna upp nya saker för det större flertalet.

Nuvarande finansmarknadsministern Per Bolund (MP) och Finansinspektionen ser dock flera problem med equity crowdfunding. De båda pekar främst på att investerare riskerar att hamna i ett informationsunderläge, vilket gör det svårt att förstå vilka risker de utsätter sig för.

– Det är en mycket relevant diskussion, men det som gör Pepins intressant är att det främst handlar om mindre investeringsposter i storleksordningen 500 kronor. Så det är väldigt lätt för privatpersoner att göra en riskspridning för att undvika en situation där man "lägger alla ägg i samma korg", säger Norman.

Peter Norman är sedan tidigare ordförande i fintech-bolaget Coin, Ambrosia och Taxiförbundet. Han är även nominerad till omval som ledamot i Swedbanks styrelse.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons