Pension

Norman: Dags fasa ut PPM-systemet

Begränsa ungdomars pensionsval till sjunde AP-fondens produkter och utred hur man bäst minskar antalet fonder i PPM-systemet. Det föreslår tidigare finansmarknadsminister Peter Norman (M) i en debattartikel i Dagens industri.

Uppdaterad 2017-03-07
Publicerad 2017-03-07

Ännu ett tungt namn sällar sig till den växande skara politiker och branschfolk som vill reformera premiepensionssystemet efter Svenska Dagbladets artikelserie om pensionsbolaget Allras låga avkastning.

I en debattartikel i Dagens industri föreslår förre finansmarknadsministern Peter Norman (M) att nya pensionssparare endast ska kunna välja mellan Sjunde AP-fondens sex produkter, inklusive ”Såfan”.

Dessutom vill Norman att regeringen utreder hur man ska bäst går till väga för att minska antalet fonder i PPM-systemet - idag omkring 850 stycken.

“Det säger sig självt att en sådan mängd fonder är oöverblickbar och besluten kan knappast fattas på rationella grunder”, skriver Norman.

Enligt den tidigare finansmarknadsministern finns två övergripande problem med PPM-systemets nuvarande utformning: dels motverkar det höga antalet fonder i PPM-systemet stordriftsfördelar, och dels riskerar “oseriösa aktörer flockas till grytorna”.

“Det är därmed lätt för aggressiva försäljare att övertyga intet ont anande sparare om att en viss fond är bäst”, skriver Norman, som tillägger att exemplen på olämpligt agerande blir “fler och fler”.

Allt fler röster har höjts för en övergripande reformering av PPM-systemet efter att Svenska Dagbladet uppmärksammat pensionsbolaget Allras låga avkastning i en rad artiklar den senaste månaden. 

Statsminister Stefan Löfven har utallat sig särskilt kritiskt och gett socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och finansmarknadsminister Per Bolund i uppdrag att förhandla fram en lösning tillsammans med alliansen.

Platsannonser

Logga in