Politik

Norlén ger Kristersson i uppdrag att bilda regering

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får i uppdrag av talmannen Andreas Norlén att försöka bilda en regering. Det står klart efter tisdagens talmansrunda med partiledarna.

Uppdaterad 2018-10-02
Publicerad 2018-10-02

– Jag har valt att utse Kristersson till sonderingsperson, säger talmannen Andreas Norlén (M) på en pressträff i riksdagen under tisdagseftermiddagen.

Kristersson har en majoritet i riksdagen som anser att han ska få sonderingsuppdraget. Han leder också den konstellation i riksdagen som avsatte den sittande regeringen, konstaterar Norlén.

Han säger att det kan vara det svåraste parlamentariska läget sedan 1920-talet.

– Jag tror att de här veckorna har varit en folkbildningsinsats kring hur vår demokrati fungerar.

Ulf Kristersson kommer att få två veckor på sig att undersöka hur han ska bilda regering.

– Det är som bekant lättare att bli statsminister än att få igenom sin budget. Jag som talman har inte formellt stöd att ställa ytterligare krav på en statsministerkandidat än att han tolereras av kammaren. Däremot anser jag att den som aspirerar på statsministerposten ska överväga vilka möjligheter han eller hon har att få igenom sin budget och andra viktiga reformer i riksdagen, säger Andreas Norlén.

Andreas Norlén säger också att Kristersson är fri att inkomma med en Alliansregering eller en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, eller vilken konstellation som helst som han tror kommer att få stöd i riksdagen.

Vid en pressträff tidigare under tisdagen framhöll Ulf Kristersson (M) att han vill bilda en Alliansregering och försäkrade att han kommer att göra allt han kan för att det ska bli verklighet.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av näringslivets hjärta; profilerna, pengarna och politiken.

Logga in