Finans

Norges SAS-piloter tas ut i strejk

Från och med i dag tas först två piloter ut i strejk och från torsdag morgon trappas strejken upp och alla piloter tas ut i strejk, meddelar SAS Norge kabinforening.

Uppdaterad 2017-09-11
Publicerad 2017-09-11

Under måndagsmorgonen blev det klart att medlingen mellan SAS-piloterna i Norsk Flygerforbund och motparten NHO Luftfart/SAS inte når en överenskommelse. Enligt ett pressmeddelande tas två piloter ut i strejk från och med i dag och från torsdag morgon trappas strejken upp och alla SAS-piloter i Norge tas ut i strejk.

Strejken kommer att påverka all SAS-trafik i landet, enligt pressmeddelandet.

Jens Lippestad, förhandlare för det norska flygvapensförbundet, säger att SAS har visat brist på vilja att möta piloterna.

- SAS kunde ha undvikit strejk om de hade gett oss samma villkor som våra kollegor i Danmark och Sverige, med nationella anpassningar. Detta är väldigt provocerande. Vi kan inte acceptera denna splittring och SAS härskartaktik, säger Lippestad.

LIppestad menar att piloterna har upprepade gånger räddat SAS i dåliga tider, och anser att det inte är orimligt att SAS ger tillbaka något när det går bättre. I förhandlingarna har piloternas krav varit fasta och heltidsanställningar, mer förutsägbarhet i förhållande till arbete och fritid samt ett måttligt lönetillägg.

- Det är SAS som nu helt måste bära ansvaret för att passagerarna påverkas. Vi ber om ursäkt. SAS kunde dock undvika denna strejk om de hade visat verklig vilja för en lösning. Istället möter vi en arrogant SAS som tror att deras anställda bör acceptera sämre arbetsförhållanden. Vi kan helt enkelt inte acceptera det, säger Lippestad.

SAS-pilotens ledare i Parat, Jan Levi Skogvang, säger att det är oförståeligt att SAS inte kommer att ge norska piloter detsamma som förhandlades om i Sverige och Danmark.

- Jag undrar varför SAS väljer en sådan strategi. Det är nästan som att man inte tar oss på allvar, utan istället bara vill ersätta dåliga system med ännu dåliga lösningar, säger Skogvang.

Han säger att medlemmarna behöver verkliga förbättringar

- Vi är villiga att strejka länge om det behövs, men hoppas att SAS tar sitt förnuft till fånga. Med ett anständigt erbjudande från SAS sätter vi oss vid förhandlingsbordet igen, avslutar Skogvang.

Platsannonser

Logga in