Lars G Nordström (tv) och Kari Jordan.
Lars G Nordström (tv) tror att det blir Kari Jordan som tar över hans roll som vice ordförande i Nordea.
Bank

Nordströms tips: Kari Jordan tar över viceposten

Med en svensk ordförande behöver Nordea en vice ordförande från Finland. Därför avgår Lars G Nordström, även om han medger att det inte är “särskilt vanligt” att byta båda positionerna samtidigt. Men han har gott förtroende för sin tippade efterträdare.

Uppdaterad 2019-02-07
Publicerad 2019-02-07

– Jag har suttit i tolv år och är inte independent längre, säger Lars G Nordström, vice ordförande för Nordea, som avgår i samband med vårens bolagsstämma.

– Att jag skulle sluta har legat i luften ett tag. Frågan var snarare: ska jag avgå i år eller nästa år, eller borde jag ha gjort det tidigare? Att Nalle Wahlroos avgår nu överraskade nog fler.

Men när Torbjörn Magnusson efterträder Björn Nalle Wahlroos som vd för Sampo är det naturligt att han även tar ordförandeklubban i Nordea. Och svenskar på båda ordförandeposterna, nej det går inte, menar Lars G Nordström:

– Banken måste på hög nivå ha en kontakt med finska myndigheter, någon som kan såväl kulturen som språket.

Det lär blir Kari Jordan som tar över som vice ordförande.

– Det är en rimlig gissning och om det blir så tror jag att det blir bra, säger Lars G Nordström.

Kari Jordan har jobbat med Lars G Nordström när denne var vd för Nordea på 2000-talet och har en stark bank- och industriell erfarenhet. Han har nyligen lämnat sin ställning som vd för Metsä Group (2006-2018) och har cirka 25 års tidigare arbetslivserfarenhet från flera positioner inom bankverksamhet. Förutom Nordea, bland annat inom Merita Bank Abp.

Torbjörn Magnusson avgår som vd från If imorgon och kan sedan ägna tio månader åt att  gå parallellt med Björn Wahlroos som vd för Sampo.

– Han har tid på sig att sätta sig in i Sampo och läsa in sig på banken. Har har dessutom suttit i bankens styrelse i ett år redan.

Om Nordeas framtidsutsikter säger Lars G Nordström:
– Banken ligger väl positionerad på marknaden efter genomfört kostnadsbesparingsprogram och nedskrivna risker. Nyckelordet nu är göra.

 

Platsannonser