Finans

Nordstjernan och sjätte AP-fonden säljer innehav i Salcomp

Nordstjernan och sjätte AP-fonden säljer sina innehav i Salcomp till en kinesisk komponenttillverkare.

Uppdaterad 2019-06-04
Publicerad 2019-06-04

Investeringsföretaget Nordstjernan och sjätte AP-fonden säljer sina innehav i Salcomp, en tillverkare av laddare till mobiltelefoner och andra elektronikprodukter för den smarta och uppkopplade världen, till Lingyi iTech. Detta framgår av ett pressmeddelande från Nordstjernan.

Lingyi är en börsnoterat kinesisk komponenttillverkare med omsättning överstigande 3 miljard dollar under 2018.

– Nordstjernan har varit en långsiktig ägare i Salcomp, ett världsledande bolag på en konkurrensutsatt global marknad. Vi har nu lyckats finna vad vi bedömer är rätt industriell hemvist för Salcomp. Samgåendet gör att bolaget kommer få större möjligheter att erbjuda sina kunder en bredare produktportfölj. Jag vill även passa på att rikta ett stort tack till ledningen och samtliga medarbetare på Salcomp för tiden tillsammans, säger Peter Hofvenstam, vd i Nordstjernan.

Salcomp, som grundades år 1975, omsatte 531 miljoner euro under 2018 och har alla större tillverkare av mobiltelefoner som kunder med produktionsanläggningar i Kina, Indien och Brasilien. Nordstjernan har varit ägare i Salcomp sedan 2007 och äger idag 55 procent av såväl kapital som röster. Sjätte AP-fonden, som blev ägare i bolaget 2013, äger 45 procent av såväl kapital som röster i Salcomp.

Hur stora transaktionerna är framgår dock ej.

Affären är villkorad av regulatoriska godkännanden i Kina och Taiwan.

Platsannonser