FinansNyhet

Nordnet vill förenkla för startupinvesterare

Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.
Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.
Publicerad

Skattedelen kan bli tung för investerare i startupbolag. Men Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet, hoppas att bankens nya kapitalsförsäkring för onoterade värdepapper ska ändra på situationen.

Miriam Istner-Byman

Som Realtid kunde berätta på måndagsmorgonen lanserar Nordnet en kapitalförsäkring för onoterade värdepapper. Syftet är att göra det möjligt för entreprenörer och investerare i startup-företag att undvika traditionell beskattning på vinst och utdelning.

– Investerare som går in tidigt i bolag anser att skattedelen kan bli rätt tung för dem. Med den här tjänsten har vi hittat en lösning som gör att de slipper den 30-procentiga skatten vid försäljning efter en notering, och istället betalar en låg årlig schablonskatt, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet till Realtid.

Utmaningen har tidigare varit att det är svårt att sätta en korrekt värdering på onoterade innehav, vilket behövs för att skattesatsen ska bli korrekt.

Annons

– Aktier måste värderas korrekt för att kunna förvaras i en kapitalförsäkring. För onoterade aktier är det en utmaning, eftersom de inte handlas på en börs. Den frågan har vi löst tillsammans med vår samarbetspartner Kaptena, som ansvarar för värderingen av innehaven.

Martin Ringberg hoppas att den här tjänsten kommer att bidra till att mer kapital investeras i nya affärsidéer, och att det kan bli en språngbräda till fler framgångsrika svenska företag.

– För att fler företag ska utvecklas måste investerarna få rätt förutsättningar. Jag ser vår nya tjänst som en liten pusselbit i ekosystemet kring startups. Med den här lösningen blir det lättare och mer attraktivt för investerare och entreprenörer att satsa pengar i nya spännande bolag.

Annons
Annons