Stefan Alexandersson, Collector Bank
Stefan Alexandersson Foto: Collector Bank
Nytt jobb

Nordnet rekryterar Collectors ex-vd

Nordnet har utsett Collectors tidigare vd Stefan Alexandersson till ny ordförande för nätbankens VC-gren som gör fintech-investeringar. "Han har en en stark känsla för trender inom fintech", säger Tuva Palm, IT- och produktchef på Nordnet.

Uppdaterad 2017-09-04
Publicerad 2017-09-04

Nordnet Venture är nätbankens venture capital-gren som investerar i fintech och som nu har rekryterat Stefan Alexandersson till ny ordförande för dess investeringsråd som ska hitta och rekommendera investeringar.

Stefan Alexandersson kommer närmast från rollen som vd för Collector, men valde att på egen begäran lämna sin roll för ganska exakt ett år sedan, vilket Realtid.se rapporterar om tidigare. Han hade då arbetat på banken i tolv år i olika roller och efterträddes av Liza Nyberg som också är nuvarande vd.

– Jag har varit på Collector under nästan tolv år och jag har varit med och drivit bolaget från 50 miljoner i omsättning till nästan en och en halv miljard och gjort en av de mest lyckade börsintroduktionerna någonsin. Jag tror att börsintroduktionen och den strategiska omriktningen av Collector till att bli en tydlig fintechbank var en slags målgång för mig att genomföra och samtidigt leverera enormt fina finansiella resultat då känner jag mig klar – det är en form av målgångskänsla, sa han till Realtid.se i samband med avgången för ett år sedan.

På banken drev han på dess fintech-satsningar och var bland annat med och byggde upp en portfölj som i dag är värd 150 miljoner kronor och som innehåller uppmärksammade startup-bolag såsom Betterwealth och Lånbyte.

– Stefans kompetens är perfekt för oss när vi nu ska realisera Nordnets Ventures ambitioner. Stefan har lång erfarenhet av tillväxtbolag inom den finansiella sektorn, och en stark känsla för trender inom fintech. Vi har en ambition att bygga världens bästa upplevelse inom sparande och investeringar och då krävs att vi ingår partnerskap med de bästa bolagen och knyter till oss de bästa människorna, säger Tuva Palm, IT- och produktchef på Nordnet, i en kommentar.

De investeringar som ska göras i Nordnet Ventures är fokuserade på bolag som stödjer nätbankens affärsplan. De ska ha en verksamhet som är finansiell och digital och som ökar användarupplevelsen för Nordnets kunder, heter det.

– Det händer mycket på Nordnet för närvarande och det kommer bli spännande att vara en del av det. Potentialen är enorm och det känns oerhört inspirerande att leda arbetet med att hitta bolag som kan bidra till att bygga en ännu bättre kundupplevelse för spararna, säger Stefan Alexandersson, tillträdande ordförande för Nordnet Ventures investeringsråd. 

I en färsk intervju med Realtid.se berättade Nordnets vd att nätbanken nu gör stora it-satsningar med målet om att bland annat "bli störst på AI-rådgivning".

– Vi vill bli den första banken i Europa som använder AI på bred front, sa bankens vd Peter Dahlgren till Realtid.se i augusti.

Samtidigt tynger de många stora it-investeringarna vinsten. Under andra kvartalet 2017 halverades rörelseresultatet till 43 miljoner kronor, medan periodens resultat efter skatt minskade med 46 procent till 37,3 miljoner. Anledningen är de "extraordinära kostnader" som totalt uppgick till 31,6 miljoner kronor under perioden.

Platsannonser

Logga in