Nordnet
Foto: TT
Fonder

Nordnet grönmarkerar enligt EU-standard

Den nya hållbarhetskategoriseringen från EU lanseras idag på Nordnets webbtjänst.

Uppdaterad 2021-09-24
Publicerad 2021-09-24

I Nordnets mobilapp kommer informationen att rullas ut successivt med start i nästa vecka. Nordnet har idag drygt 3 000 fonder och ETF:er på plattformen. Av dessa är cirka 24 procent är att hänföra till artikel 8, och två procent till artikel 9. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den så kallade disclosureförordningen (”EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar”) är en del av EU:s regelpaket kring hållbarhet för aktörer på finansmarknaden. 

De fonder som främjar eller har till syfte att göra hållbara investeringar kan hänföras till två olika kategorier – artikel 8 eller 9 – beroende på fondens mål när det gäller hållbarhet.

Artikel 8: Fonden främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper men har inte hållbarhet som övergripande mål. Benämns även ”ljusgröna fonder”. 

Artikel 9: Målet med fonden är att göra hållbara investeringar. Kallas också ”mörkgröna fonder”. 

På Nordnets fondsidor kommer såväl det aktuella artikelnumret (8 eller 9) som tillämplig färg (ljusgrön eller mörkgrön) att visas. De fonder som inte tillhör någon av dessa två kategorier kommer att visas som ”ej klassificerade”.

Platsannonser

Logga in