Bank

Nordnet förvärvar den norska banken Netfonds

Nordnet förvärvar Netfonds. Samgåendet tillför 13 procent i förvaltat sparkapital och skapar Norges ledande digitala bank för sparande och investeringar. 

Publicerad 2018-12-20

Nordnet meddelar i dag att man förvärvar den norska banken Netfonds. Samgåendet skapar Norges ledande digitala bank för sparande och
investeringar.

Netfonds är en av de ledande aktörerna på den norska marknaden för elektronisk värdepappershandel, och var vid starten Norges första nätmäklare. 

Bolaget bildades 1996 av Rolf Dammann, och erbjuder i dag handel i ett brett urval av värdepapper, bland annat aktiehandel på 14 olika internationella marknader, fonder och derivat. Netfonds har
i dag drygt 80 000 registrerade kunder i Norge och Sverige, och totalt 17 miljarder norska kronor i sparkapital. Netfonds gjorde 2017 en vinst före skatt på 42 miljoner norska kronor.

– Netfonds är en pionjär inom digital värdepappershandel i Norge, och har precis som Nordnet utmanat strukturer och storbanker under många år. Nu vill vi ta det bästa från Netfonds och kombinera med det bästa från Nordnet, säger Anders Danielsson, tillförordnad vd på Nordnet.

Samgåendet är en “perfect match”, menar han. 

– Nordnets och Netfonds produkterbjudande och kundgrupper matchar varandra perfekt. Det finns uppenbara synergier inom till exempel teknologi, administrativa processer och hantering av regelverk. Tillsammans blir vi mer effektiva och kan lägga mer resurser på att utveckla framtidens digitala tjänster inom sparande och investeringar.

Avtalet mellan parterna undertecknades den 20 december. Affären förutsätter godkännande av Finanstilsynet i Norge, något som väntas
ske inom tre månader. 

Harald S. Thorstensen, vd på Netfonds, menar att sammanslagningen skapar en stark aktör inom digital värdepappershandel.

– Jag känner stor stolthet över våra kompetenta medarbetare som har byggt det här bolaget från ingenting. En sammanslagning av Netfonds och Nordnet skapar ett unikt starkt team inom området för digital värdepappershandel, och vi blir nu del av en större nordisk organisation med många möjligheter.

Nordnet hade vid utgången av kvartal tre totalt 742000 aktiva kunder och 324 miljarder svenska kronor i sparkapital. Nordnet i Norge hade vid samma tidpunkt 108000 aktiva kunder med ett totalt sparkapital på 42 miljarder svenska kronor, en ökning med cirka 13 procent. 

Platsannonser

Logga in