Börs

Nordnet först med erbjuda handel i ny minitermin

Nasdaq lanserar idag den nya miniterminen Mini OMXS30 som följer indexet OMXS30 vilket speglar kursutvecklingen för de 30 mest handlade bolagen på Nasdaq Stockholm. Nordnet blir första bank som erbjuder handel i den nya produkten till sina kunder.

Publicerad 2020-09-03

Den nya produkten kompletterar den OMXS30-termin som redan finns tillgänglig på marknaden och som är en av de mest handlade indexprodukterna i Europa. Varje punkt i indexet OMXS30 motsvarar ett värde på 10 kronor i produkten Mini OMXS30. Detta innebär att i det fall OMXS30 handlas till 1 800 så är ett miniterminskontrakt värt 18 000 kr. I den existerande terminen motsvarar varje punkt 100 kronor.

Terminshandel används ofta av aktiva investerare och traders, men genom att beloppet för att handla nu minskar så öppnas möjligheten för fler sparare att upptäcka instrumenttypen. I det fall investeraren är av uppfattningen att underliggande tillgångar – i det här fallet de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen – ska utvecklas positivt, så köper man terminskontrakt. Tror man istället att den underliggande tillgången ska falla i pris, så säljer man terminskontrakt.

– Det känns väldigt kul att vara först ut i Sverige med en ny spännande derivatprodukt. Jag tror att den kan bli populär bland både traders och vanliga sparare. En väl fungerande terminsmarknad ger investerare möjligheten att hantera risker och tjäna pengar i alla marknadsscenarion. Vi på Nordnet arbetar hårt för att demokratisera sparande och detta är ett lysande exempel på hur vi, i detta fall tillsammans med Nasdaq, sänker barriärerna för handel, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet i en skriftlig kommentar.

Miniterminen kommer vara dagligt avräknad vilket innebär att resultatet av kundens handel bokförs på kontot varje dag. För att kunna handla terminer så måste man ha ett derivathandelsavtal samt kreditkontoavtal hos Nordnet som innebär att man kopplar kontot mot Nasdaqs termins- och optionsmarknad.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in