Fonder

Nordiska förvaltare drabbade av obligationsfiasko

Carnegie och Catella är två av flera som drabbas i mobiltelefonbolaget Lebaras obligationsfiasko.

Uppdaterad 2018-03-02
Publicerad 2018-03-02

Det är ett dystert sportlovsfirande för flera av de nordiska obligationsfondsförvaltarna. Bland dem Carnegie, Catella, Simplicity, Nordic Cross och Pareto som alla är innehavare av mobiltelefonbolaget Lebaras obligation.

Särskilt drabbad är Carnegie, som äger cirka 55 miljoner euro av obligationen, och därmed är största ägaren, enligt Financial Times. Värdet har minskat under de senaste fyra dagarna.

Huvudvärken startade redan i måndags när mobiltelefonbolaget Lebaras fjärde kvartalsrapport presenterades. Medan bolagets affärsområde mobil rapporterade en ökning av ebita för fjärde kvartalet, jämfört med året innan, presenterades inga siffror alls från de övriga affärsområdena. Ledningen uppgav i stället att bolaget befinner sig i en försäljningsprocess av dessa, enligt Financial Times. Vid ett konferenssamtal med obligationsinnehavarna meddelades dessutom att bolagets CFO valt att lämna av personliga skäl.

En av obligationsinnehavarna meddelade, under ett konferenssamtal mellan ledningen och obligationsinnehavarna, att Lebaras ledning bryter mot obligationsavtalet om de inte lämnar finansiell rapport för den övergripande gruppen. Investerarna vill se resultaten från dessa affärsområden då de under föregående år gick med förluster.

Nordic Trustee, som har till uppgift att övervaka om Lebara uppfyller sina skyldigheter, bekräftar för Financial Times att bolaget kommer att befinna sig i "Technical Default" om det inte lämnar den fullständiga finansiella rapporten inom 20 arbetsdagar. Obligationen föll nära 30 procentenheter till endast 63 cent under onsdagen och ned ytterligare till 57 cent på torsdagen, enligt siffror från Bloomberg. 

Obligationen gavs ut för sex månader sedan i samband med det familjeägda schweiziska investmenbolaget Palmariums förvärv av Lebara. Pareto Securities var emissionsbanken vid utgivandet. Då låg kursen på drygt 100 cent.

När Realtid.se fick ett samtal med Carnegies förvaltare Niklas Edman i november 2017 såg han sammantaget att Lebaras obligation kunde ge en årlig avkastning på 7-8 procent.

– Men vi behöver ett par kvartalsrapporter innan ledningen kan bevisa att de kan nå de här målen. Men når de bara så lite som 20 procent av sina mål så är vi en bra bit på väg och vi kommer få en bra resa som obligationsägare, sade Niklas Edman.

På Carnegies hemsida uppgav förvaltaren Niklas Edman vid utgivandet av obligationen att ”Lebara har över 3,5 miljoner kunder, en fin tillväxt och en stark solid ägare. Bolagets nya ledning är duktiga på att identifiera besparingar, samtidigt som de förbättrar tjänsten för sina kunder. Krediten ger drygt 6,6 procent i ränta, vilket gör Lebara riktigt attraktiv”.

Realtid.se söker Niklas Edman för en kommentar kring veckans händelser.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in