Nordic Capital
Kristoffer Melinder, Managing Partner, Nordic Capital Advisors. Foto: Nordic Capital Advisors
Fonder

Nordic Capital tar in 6,1 miljarder euro till Fond X

Nordic Capital har rest sin största fond hittills, och detta helt digitalt.

Uppdaterad 2020-10-02
Publicerad 2020-10-01

Nordic Capital har tagit in 6,1 miljarder euro (cirka 64 miljarder kronor) till Fond X, vilken investerar i icke-cykliska tillväxtbolag med stor potential, inklusive hälso- och sjukvård, teknik- och betallösningar samt finansiella tjänster. Det ursprungliga målet på fem miljarder euro därmed kraftigt överträffat. Fonden blir Nordic Capitals största sedan starten 1989, sframgår av ett pressmeddelande. Kapitalanskaffningen har skett på mindre än sex månader och helt digitalt, utan några fysiska möten, kommenterar bolaget. Investerarfördelningen är följande: 38 procent Nordamerika, 27 procent Europa, 17 procent Asien, 15 procent och 3 procent övriga världen. Första investering har redan tecknats, i danska mjukvaruföretaget Siteimprove.
 
– Den snabba och framgångsrika kapitalanskaffningen till vår tionde fond är en viktig milstolpe för Nordic Capital. Att vi överträffar vårt mål under rådande Coronapandemi på mindre än sex månader är en fantastisk prestation som visar på styrkan i våra relationer med investerarna och det stora förtroende de har för Nordic Capital. [...] Nordic Capitals investeringsstrategi bygger på att hitta tillväxtföretag inom våra fokussektorer där vi kan använda vår ledande operativa expertis och finansiella styrka för att skapa värde och i slutändan hög avkastning åt våra investerare. De ekonomiska effekterna av Corona­pandemin kommer att vara kännbara en tid framöver och de mest framgångsrika private equity-fonderna kommer att vara de som på ett bra sätt anpassar sig efter trender och förändringar på marknaderna för att på så sätt ta tillvara nya möjligheter. Fond X har identifierat en lång rad attraktiva investerings­möjligheter inom våra utvalda sektorer över hela Europa, och globalt för hälso- och sjukvård, kommenterar Kristoffer Melinder, Managing Partner, Nordic Capital Advisors.

Nordic Capitals Investor Relations-team ledde kapitalanskaffningen, med stöd från Rede Partners, som agerat global fondrådgivare, Transpacific i Asien och Ameris i Sydamerika. Kirkland & Ellis har agerat legal rådgivare, med stöd från Carey Olsen i Jersey och Arendt i Luxemburg.

Platsannonser