”Jag ser väldigt positivt på här”, säger Max Matthiessens vd Bo Ågren. Foto: Max Matthiessen.
”Jag ser väldigt positivt på det här”, säger Max Matthiessens vd Bo Ågren. Foto: Max Matthiessen.
M&A

"Nordic Capital skapar större förutsättningar för tillväxt"

För Max Matthiessen innebär Nordic Capitals intåg att finansrådgivaren nu tydligare kan fokusera på Norden och tillväxtområden som sakförsäkring och förmögenhetsförvaltning.

Uppdaterad 2020-05-27
Publicerad 2020-05-25

På måndagsmorgonen blev det känt att riskkapitalbolaget Nordic Capital köper Max Matthiessen från Willis Towers Watson, en av världens tre största försäkringsförmedlare, med huvudkontor i London. Parterna vill inte uppge villkoren för den nuvarande transaktionen. Willis Towers Watson köpte däremot Max Matthiessen av Altor år 2014 för närmare 1,4 miljarder kronor. 

– Jag ser väldigt positivt på det här. Nordic Capital är en nordisk aktör som är beredd att investera i vårt erbjudande framåt. Dessutom får vi tillgång till deras nätverk med expertis, säger Max Matthiessens vd Bo Ågren till Realtid.

Hade inte Willis Towers Watson kunnat hjälpa er med detsamma?
– Det hade de säkert kunnat göra. Men nu får vi fokus på hemmamarknaden vilket underlättar, säger Bo Ågren.

Max Matthiessen är en av de ledande aktörerna i Norden inom finansiell rådgivning med fokus på försäkringsbranschen. Kärnan är tjänstepension.

– Vi vill jobba mer med särskilt sakförsäkring och förmögenhetsförvaltning. Nordic Capital kan vår bransch och skapar större förutsättningar för tillväxt, säger Bo Ågren.

Dessutom ser Max Matthiessen möjligheter till accelererad digitalisering. 

– Hela vår bransch behöver digitaliseras. Vi behöver bättre digitala kunderbjudanden, vi behöver snabba upp processer och effektivisera kundkommunikationen.

Max Matthiessens ärkekonkurrent är Söderberg & Partners. I delar är det också allt från Avanza till Skandia och Carnegie och en rad mindre rådgivningsfirmor.

Nordic Capital har investeringar i finansbolag som MFEX, Nordnet, Resurs Holding, Nordax, Bank Norwegian, Intrum, Trustly, Bambora och Point.

Vad innebär affären för era konkurrenter?
– Vi har en strategi för att växa vår affär som även kommer att träffa andra. Vi är alltid intresserade av uppköp, men vi gör det selektivt. Vi är också ständigt intresserade av att rekrytera fler rådgivare, säger Bo Ågren.

Uppköpsprocessen har tagit fem-sex månader enligt Bo Ågren. Han säger sig inte ha tillgång till information om det har förekommit andra budgivare. 

– Vi ska bedrivas självständigt, vad jag förstår.

Hur skiljer sig Nordic Capital som ägare från Willis Towers Watson?
– Jag känner dem inte jätteväl. Men det ges möjligheter att utveckla samarbetet. Jag vill poängtera att det är tidigt än så länge och att affären kräver myndigheters godkännande.

Även efter affären kommer Max Matthiessen att fortsätta det befintliga samarbetet med Willis Towers Watson.

– Vi har ett samarbete på både liv- och sakförsäkringssidan med gemensamma kunder. Även vad gäller konsultsidan, säger Bo Ågren.

Platsannonser