Morgonsvepet

Nordic Capital säljer resten av innehavet i Resurs Holding

Nordic Capital säljer resten av innehavet i Resurs Holding, Världsbanken sänker global tillväxtprognos, Fed-kommentar ger skjuts till börser. Det är några av rubrikerna i onsdagens nyhetssvep.

Publicerad 2019-06-05

Nordic Capital säljer resten av innehavet i Resurs Holding

Nordic Capital har på tisdagskvällen sålt 19.865.318 aktier i Resurs Holding, motsvarande 9,9 procent av antalet aktier i bolaget. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt som hänvisar till ett pressmeddelande från investmentbanken Morgan Stanley, som tillsammans med Carnegie och SEB hanterade försäljningen.

Affären gjordes till kursen 54 kronor per aktie, motsvarande en rabatt på drygt 3 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. Efter transaktionen har Nordic Capital inte något innehav i Resurs.

Världsbanken sänker globala tillväxtprognoser

Världsbanken spår att världsekonomin växer med 2,6 procent i år och med 2,7 procent nästa år. Det är en sänkning från tidigare prognos om 2,9 procent respektive 2,8 procent

Orsaken är till stor del den osäkerhet i världsekonomin som råder just nu, inte minst på grund av Donald Trumps handelskrig.

– Det är slående hur svag global handel och global tillverkning har blivit. Vår prognos, att världshandeln kommer att öka med 2,6 procent i år, är faktiskt den svagaste sedan den globala finanskrisen, säger Franziska Ohnsorge, huvudförfattare till Världsbankens senaste lägesrapport, enligt Svenska Dagbladet.

Fed-uttalande ger skjuts till börser

Börser runt om i världen har reagerat positivt på Fed-chefen Powells uttalanden i går att centralbanken följer handelsfrågan och är redo att agera om det skulle behövas, framför allt med hänvisning till handelsfrågan.

Enligt Reuters använde Federal Reserves ordförande Jerome Powell på tisdagen inte sin standardreferens om att Fed är tålmodig i sin inställning till räntebeslut, utan sade stället att centralbanken kommer att svara enligt behov, "as appropriate", på riskerna som uppstår av bland annat handelskriget.

SEB skriver i sitt morgonmejl att Powells kommentarer följer andra Fed-ledamöters liknande uttalanden och marknaden är övertygad om att en räntesänkning kommer redan efter sommaren. USA-börserna steg med drygt 2 procent på tisdagen  och S&P 500 -indexet hade bästa dagliga uppgången på fem månader.

Traton intressant vid rabatt enligt analyser i tidningar

När Volkswagen nu gör ett nytt försök att börsnotera sin lastbilskoncern Traton, där Scania ingår, är aktien endast intressant om den värderas med tydlig rabatt mot konkurrenten AB Volvo, skriver Dagens Industri i en kommentar.

Den planerade noteringen reser en hel del frågetecken och aktien lär inte bli någon ny svensk folkaktie, skriver Svenska Dagbladet i en kommentar.

 

 

Oscar Properties ställer in extra bolagsstämma

Oscar Properties meddelade sent i går kväll att styrelsen beslutat att senarelägga utbyteserbjudandena och ställer därmed in den planerade extrastämman som skulle ha ägt rum den 11 juni 2019. Bolaget förklarar att man ”parallellt har arbetat, och fortsätter att arbeta, med ett antal andra åtgärder hänförliga till bland annat bolagets kapitalstruktur som enligt bolagets bedömning bör slutföras innan utbyteserbjudandena genomförs”.

Den 10 maj 2019 offentliggjordes att styrelsen för Oscar Properties beslutat att, under förutsättning av godkännande av extra bolagsstämma, lämna dels ett erbjudande till innehavare av bolagets preferensaktier och preferensaktier av serie B att frivilligt byta dessa till stamaktier av serie B2, dels ett erbjudande till innehavare av bolagets samtliga utestående obligationer att konvertera obligationer till stamaktier av serie B2.

 

Alex Molvin ny fondchef till Almi Invests fond Syd

Alex Molvin har utsetts till ny fondchef för Almi Invests fond Syd. Alex har tidigare arbetat i roller såsom partner i riskkapitalbolag samt vd i olika tillväxtföretag inom sektorerna cleantech, B2B-handel, industri och ICT de senaste 20 åren.

Almi Invest förvaltar totalt ca 3 miljarder, varav Sydfonden I och II utgör 330 miljoner kronor med en portfölj på 55 bolag.

-Jag är väldigt glad över att Alex tar rollen som Fund Manager i Syd, säger Almi Invests vd Mikael Karlsson. Han har gedigen erfarenhet av entreprenörsresan från startup till börsbolag samt har även jobbat med investeringar vilket är en perfekt kombination i fondchefsrollen, säger Mikael Karlsson, vd på Almi Invest.

 

 

Platsannonser