Nordic Capital och Sampo lägger genom NDX Intressenter ett gemensamt kontantbud på Nordax.
Bank

Nordic Capital och Sampo lägger bud på Nordax

Riskkapitalbolaget Nordic Capital och den finländska finanskoncernen Sampo lägger ett gemensamt bud på nischbanken Nordax om 60 kronor per aktie kontant.

Uppdaterad 2018-02-08
Publicerad 2018-02-08

–  Nordic Capital och Sampo anser att det finns stor potential till värdeskapande i Nordax till följd av bolagets ledande marknadsposition, en attraktiv underliggande marknadsdynamik inom segmentet konsumentkrediter och bolagets snabba tillväxttakt, motiverar budgivarna i ett pressmeddelande.

Tillsammans äger Nordic Capital och Sampo 30,04 procent av aktierna.

Styrelsen i Nordax rekommenderar enhälligt aktieägarna i Nordax att acceptera budet och Handelsbanken Fonder, Carnegie Fonder, Öresund och Swedbank Robur, som tillsammans har 19 procent av aktierna och rösterna i Nordax har åtagit sig att acceptera.

Budnivån motsvarar en premie om 15,4 procent i förhållande till Nordax stängningskurs i går, onsdag om 52 kronor. Budgivare lyfter fram att premien uppgår till 34,5 procent i förhållande till stängningskursen den 11 oktober, dagen före det blev känt att Sampo köpt aktier i Nordax.

Den 13 oktober blev det känt att även Nordic Capital köpt aktier.

Nordic Capitals innehav har tidigare legat strax under 10 procent. Riskkapitalbolaget har på torsdagen utnyttjat optioner och förvärvat ytterligare cirka 12,4 procent. Sampos ägarandel ligger på drygt 7,6 procent -sammantaget alltså drygt 30 procent.

– Nordic Capital och Sampo har samma syn på Nordax framtida utvecklingspotential och på att de investeringar som nu krävs för att säkra Nordax konkurrenskraft på lång sikt bäst genomförs i en privat miljö. Finansmarknaden är i ett förändringsskede och Nordic Capital ser fram emot att kunna dra nytta av sin investeringsexpertis, sektorkompetens och sin erfarenhet av att skapa värdedriven tillväxt för att stödja Nordax tillväxt och utveckling, säger Kristoffer Melinder, managing partner på Nordic Capital, i pressmeddelandet.

Carnegie Investment Bank, Citigroup Global Markets Limited och Sundling Wärn Partners AB är finansiella rådgivare och Advokatfirman Cederquist, Nord Advokater och Hannes Snellman Advokatbyrå är legala rådgivare i förhållande till svensk rätt och Davis Polk & Wardwell London LLP är legal rådgivare i förhållande till amerikansk rätt, till budgivarsidan i form av NDX Intressenter (Nordic Capital och Sampo).

I samband med att Nordic Capital gick in som största ägare i Nordax i oktober i fjol intervjuade Realtid.se Nordic Capital-chefen Kristoffer Melinder om hans syn på banken och planerna för framtiden.

Platsannonser