Bank

Nordic Capital och Sampo får norskt OK

Nordic Capital och Sampo får godkänt av norska Finansinspektionen för köp av Norwegian Air Shuttles aktier i Bank Norwegian. 

Uppdaterad 2019-10-29
Publicerad 2019-10-29

Beskedet innebär att Nordic Capital och Sampo hittills tjänat över en halv miljard miljard kronor på sin investering.

Tidigare i höst ingick Norwegian ett avtal om att sälja aktierna i Norwegian Finans Holding till förvärvsfonden Nordic Capital och det finska bank- och försäkringsbolaget Sampo för mer än 2,2 miljarder norska kronor, rapporterar norska Dagens Näringsliv.

Läs Realtids intervju med Christian Frick, ansvarig partner på Nordic Capital, efter affären tillkännagivits i augusti här >>

Aktierna såldes till ett pris av 68 norska kronor, vilket vid den tiden innebar en premie på 15,4 procent baserat på föregående stängningskurs.

Norwegian garanterades också köparnas pris, om myndigheterna inte skulle godkänna köparna för återstående ägarandel.

Eftersom Nordic Capital och Sampo nu är godkända och aktien har stigit till den nuvarande nivån på 83,5 norska kronor, kommer avkastningen att tillfalla köparna. De har därmed tjänat 505 miljoner norska kronor på Bank Norwegian-förvärvet hittills.

Den första delen av transaktionen omfattade cirka 18,6 miljoner aktier i Bank Norwegian, cirka 9,97 procent, och slutfördes den 26 augusti.

Den andra delen av transaktionen, de återstående cirka 14 miljoner aktierna motsvarande 7,5 procent, var beroende av godkännande från tillsynsmyndigheterna.

Försäljningen av den andra delen beräknas ske inom tre dagar, enligt dagens rapport. Efter detta kommer Norwegian inte att äga aktier i Bank Norwegian.

Norwegian Finans Holding har mer än 1,6 miljoner kunder och 84 anställda baserade i Norge. 

 

 

Platsannonser