Annons

Annons

Nordic Capital flyttar över nio bolag till ny fond

Nordic Capital har stängt fond VII och öppnar samtidigt den nya fonden CV1. Till den överförs nio onoterade portföljbolag med ett sammanlagt värde på 46 miljarder kronor. Bland bolagen återfinns fintechbolaget Itviti/Ullink och modekoncernen Ellos.

Genom transaktionen skapas en fortsättningsstruktur till vilken Nordic Capital överfört de kvarvarande nio onoterade portföljbolagen som har ett kombinerat marknadsvärde på 4,4 miljarder euro, motsvarande 46 miljarder kronor, från Nordic Capitals Fond VII, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den ursprungliga livslängden på tio år för Fond VII som grundades 2008 uppnåddes i december 2017.  Den nya fonden får namnet Nordic Capital CV1 och har en tidshorisont på fem år. Skapandet av den nya fonden inleddes under 2017. 

Genom överföringen av de nio bolagen till den nya fonden kommer Nordic Capital fortsätta som ägare och ha möjlighet att maximera utvecklingen och värdepotentialen i bolagen genom att erbjuda aktivt stöd och nytt kapital under ytterligare fem år.

Annons

Annons

Företagen som ingår i CV1 återfinns i hälso-, finans- och konsumentsektorn. De nio bolagen är Binding Site, Sunrise Medical, Acino, Bladt Industries, Britax, Ellos Group, Itiviti/Ullink, Master Marine och Sport Nordic Group.

Erbjudandet att följa med till den nya fonden fick stort stöd av de ursprungliga investerarna, där mer än 80 procent av Fond VII:s investerare stöttade transaktionen.

Prissättningen var ett resultat av en konkurrensutsatt auktionsprocess som resulterade i en transaktion på 2,5 miljarder euro, motsvarande 26 miljarder kronor, och representerade en substanspremie på 11 procent på den senaste kvartalsvärderingen av portföljen. (30 september 2017.)

– Nordic Capital är mycket glada över att ha slutfört denna unika transaktion. Vi är övertygade om att med mer tid, en aktiv ägaragenda och riktat kapital, kommer dessa nio bolag skapa betydande värde över de kommande fem åren. Detta är ett exempel på innovation i dagens private equity-marknad och ytterligare ett bevis på vårt stora engagemang i att maximera potentialen i Nordic Capitals portföljbolag, säger Kristoffer Melinder, managing partner på Nordic Capital och rådgivare till Nordic Capitals fonder.

– Vi har dessutom lyckats möta Fond VIIs investerares olika behov, där de har kunnat välja mellan att få tillgång till likviditet till en attraktiv substanspremie på 11 procent eller vara med på möjligheten till ytterligare värdeskapande de kommande fem åren genom fortsatt medverkan i portföljen via CV1.

Coller Capital agerade som ledande investerare i transaktionen, som var fullt garanterad av Coller Capitals sjunde fond och Goldman Sachs Asset Managements Vintage Funds.

Det svenska börsnoterade investmentbolaget Naxs, som huvudsakligen investerar i riskkapitalfonder, återfinns också bland investerarna i den nya fonden. Naxs har investerat 4 miljoner euro, motsvarande 42 miljoner kronor, i CV1. Bolagets ursprungliga investering i Nordic Capitals Fond VII uppgick till 20 miljoner euro, motsvarande 208 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Coller Capitals långa relation med Nordic Capital och goda kunskap om portföljbolagen gjorde oss idealiskt positionerade att bli den ledande investeraren. Coller har en lång historia av komplexa general partner-ledda processer och vår förmåga att genomföra en så stor investering var nyckeln till transaktionen. Vi ser fram emot att samarbeta med Nordic Capitals team för att fortsätta utvecklingen av de nio företagen i CV1 under de närmaste åren, säger Jeremy Coller, CIO på Coller Capital, i en kommentar.

– Vi är glada att fortsätta vårt långa samarbete med Nordic Capital genom att investera i en portfölj av mycket attraktiva företag med betydande tillväxtmöjligheter. Denna transaktion gjorde det möjligt för Nordic Capital att presentera ett helt garanterat bud på hela portföljen för sina investerare, vilket underlättade genomförandet av den största ledande sekundärtransaktionen ledd av en general partner hittills genom att möjliggöra ett kreativt likviditetsalternativ för befintliga investerare, samtidigt som Nordic Capital kan fortsätta driva en värdehöjande strategi i sina portföljbolag på uppdrag av både nya och tidigare investerare, säger Gabriel Möllerberg, managing director på Goldman Sachs Asset Managements Vintage Funds.

Campbell Lutyens har agerat finansiell rådgivare till Fond VII och Kirkland & Ellis samt Carey Olsen har bistått med legal rådgivning till Fond VII.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons