Annons

Annons

Nordax_bank.jpg

Riskkapitalbolaget Nordic Capital kliver in som storägare i nischbanken Nordax.

Nordic Capital blir största ägaren i Nordax Group

Nordic Capital Fond VIII har förvärvat 9,96 procent av kapitalet i Nordax Group AB samt ingått ett köpoptionsavtal som ger Nordic Capital rätt att förvärva ytterligare 5,04 procent av kapitalet.

Nordic Capital meddelar i dag att fonden Nordic Capital Fond VIII förvärvar 9,96 procent av kapitalet i Nordax Group samt har ingått ett köpoptionsavtal om att ytterligare förvärva 5,04 procent av kapitalet.

Detta betyder att Nordic Capital blir största ägaren i nischbanken.

Nischbanken Nordax grundades 2003 och bedriver verksamheten från en centraliserad plattform i Stockholm. I norra Europa har Nordax cirka 120.000 lånekunder och 28.000 sparandekunder. Nordax fokuserar på stora privatlån med långa löptider och inlåningskonton. Nordax börsnoterades på Nasdaq Stockholm den 17 juni 2015 och har för närvarande ett totalt börsvärde om cirka 5 miljarder kronor (baserat på senaste betalkurs för Nordax-aktien den 12 oktober 2017).

Annons

Annons

– Nordic Capital har omfattande erfarenhet av och ett starkt track record från investeringar inom finansiella tjänster och ser Nordax som ett intressant bolag med stor potential och en stark ledningsgrupp. Det finns en stabil underliggande tillväxt i denna marknadsnisch samt möjligheter för bolag som Nordax att ta nya steg inom digitalisering och produktutveckling. Nordic Capital har stor kunskap inom dessa områden och ser fram emot att bli en engagerad aktieägare i Nordax, säger Kristoffer Melinder, Managing Partner, NC Advisory AB, rådgivare till Nordic Capitals fonder.

Transaktionen genomfördes genom en så kallad reverse book-building process där totalt 15 procent av kapitalet förvärvades av Nordic Capital, 9,96 procent, och Carnegie Investment Bank AB, 5.04 procent. Nordic Capital har ingått ett köpoptionsavtal med Carnegie enligt vilket Nordic Capital har rätt att förvärva alla Nordax-aktier som för närvarande innehas av Carnegie. 

"Det är Nordic Capitals avsikt att så snart som möjligt efter att ha fått nödvändiga tillstånd från Finansinspektionen utnyttja denna köpoption. Till dess att tillstånd från Finansinspektionen har erhållits och före utnyttjande av köpoptionerna finns det inga röstsamarbeten, vetorättigheter eller andra avtal eller överenskommelser mellan Nordic Captial och Carnegie som avser utövande av inflytande över Nordax. En ansökan om Finansinspektionens tillstånd (så kallad ägarprövning) som ger Nordic Capital rätt att utnyttja optionen kommer att skickas in idag”, framgår det av pressmeddelandet. 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons