Finans Nyhet

Nordeas avkastning nära noll

Taggar i artikeln

Morgonsvepet
Publicerad

Nordeas aktieägare står med en totalavkastning nära noll under Casper von Koskulls dryga tre år som vd. Risker för ny ekonomisk kris hot mot hushållen. Och så ska misstänkta i Falcon Funds-härvan utlämnas. Det är något av innehållet i torsdagens nyhetssvep.

Så behöver skatterna reformeras
Skatter Staffan Bohman, ordförande i Näringslivets skattedelegation, skriver i en gästledare i SvD att förra mandatperioden gjordes skattehöjningar brutto om närmare 70 miljarder kronor. Nu behövs följande skattereformer: Bland annat handlar det om att skatterna på arbete måste öka Sveriges möjligheter i den globala jakten på talanger. Världens högsta marginalskatter måste bort och ordentliga skillnader behövs mellan vinsten av att arbeta och att inte göra det. Transparensen måste öka genom att skatterna synliggörs, inte minst arbetsgivaravgiften som till stor del är skatt. Staffan Bohman noterar att vår kapitalinkomstskatt på 30 procent är väsentligt högre än omvärldens. Generella åtgärder och symmetri behövs för likabehandling av investerare som har tillgångar respektive de som är belånade. Ränteavdragen kan bara försämras ihop med en parallell sänkning för kapitalinkomster.

Risker för ny ekonomisk kris hot mot hushållen
Konjunktur SvD skriver att riskerna för en ny kris har ökat och riskerar att slå mot högt skuldsatta svenska hushåll. Vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick varnar för att det finns en fortsatt osäkerhet kring bostadspriserna och vart de tar vägen. Hushållens höga skulder är någonting som Riksbanken kommer att beakta innan de beslutar om eventuella räntehöjningar. Det råder ingen brist på risker i världsekonomin. Den kanske största risken är kopplad till USA:s handelskrig och Italiens dåliga statsfinanser och om Storbritannien lämnar EU utan ett handelsavtal, en så kallad hård Brexit.

Svartjobben exploderar i byggindustrin
Arbetsmarknad Dagens Industri skriver om en ”Lönlös kamp mot svarta jobb inom byggindustrin”. En vd i branschen uttalar sig anonymt till Di och berättar att det är en explosion, så mycket har det ökat. Sedan tre år har byggbranschen personalliggare men det hjälper inte. Statistik från Skatteverket visar att svart arbetskraft blir allt vanligare på svenska byggen. Inte sällan handlar det om medborgare från forna Sovjetstater, som Ukraina eller Kazakstan med litauiska eller polska viseringar, enligt Jerk Wiberg, gruppchef för gränspolisens inre utlänningskontroller i region Stockholm. Enligt honom så drar sig numera polisen för att granska större byggen: Det blir en lavin som faller över handläggarna. Andra som påträffas i svarta jobb finns bland det 126 000 personer som gått under jorden med ett utvisningsbeslut. Det är samtidigt en grupp som väntas flerdubblas under de kommande åren, enligt Migrationsverket.
Di Fakta förklarar att det finns många olika sätt att anlita svart arbetskraft. Företaget kan genom osanna fakturor göra troligt att de har en underentreprenör men anlitar istället personer de själva avlönar svart. Eller: Den anställde vistas mer än 183 dagar i Sverige och är därmed obegränsat skattskyldig i landet men anmäler inte detta till Skatteverket och betalar inte skatt.

Annons

Persson ökar i H&M
Börs H&M:s styrelseordförande Stefan Persson har köpt ytterligare två miljoner aktier i klädjätten för motsvarande 321 miljoner kronor, skriver Di. Persson med familj äger 46,5 procent av kapitalet och närmare 74 procent av rösterna i H&M. 

Nordeas totalavkastning nära noll
Banker Tillbaka på ruta ett, skriver Di om Nordea-aktiens avkastning med Nordeas vd. Efter en kursnedgång på cirka 20 procent står Nordeas aktieägare med en totalavkastning på nära noll under Caspar von Koskulls dryga tre år som vd. Värderingsrabatten har under hösten bitit sig fast på historiskt låga nivåer. Värderingen av Nordeas eget kapital (p/b) är nere på historiskt låga nivåer runt 1,0 vilket kan jämföras med femårssnittet på 1,3, enligt Bloombergs databas. Övriga storbanker på Stockholmsbörsen värderas till 1,3-1,7 gånger det egna kapitalet, med Swedbank i topp. Den pressade aktiekursen har samtidigt fått stora delar av analytikerkollektivet att byta fot. Nu rekommenderar 15 av 30 analytiker sina kunder att köpa Nordea. Direktavkastningen uppgår till drygt nio procent sett till den förväntande utdelningen för 2018.
Anders Hägerstrand skriver i en kommentar att år 2018 kan nog endast beskrivas som ett stort fiasko för vd Casper von Koskull, 58 år. Framförallt till följd av bankens svaga intäktsutveckling men även på grund av den låga avkastningen på eget kapital, fortsatt svag kundnöjdhet och det stora raset i aktiekursen. I det läge Nordea befinner sig skulle många styrelser överväga att rekrytera en ny vd. Men det är brist på lämpliga efterträdare. 

Räkna inte med samma aktiefest på Stockholmsbörsen
Börs Mikael Vilenius skriver i Di att det är tioårsjubileum sedan Stockholmsbörsen stod som lägst under finanskrisen 21 november 2008. Sedan dess har placerarna firat en historiskt stark börs. Bland de tio bästa aktierna finns Hansa Medical, Cellavision, Sagax och Vitrolife. 
Aktier har högre risk än obligationer och sedan andra världskriget har de också gett runt sju procent högre avkastning per år. Men efter en sådan här fantastisk tioårsperiod för aktier har överavkastningen normaliserats till 3,5 procentenheter i genomsnitt. Det har inte blivit någon baksmälla men ställ inte in förväntningarna på en repris av de tio senaste åren. 

Annons

Misstänkta i Falcon Funds-härvan ska utlämnas
Ekobrott Di skriver att det är en delseger för åklagaren. Tre av fyra som begärts utlämnade till Sverige i Falcon Funds-utredningen ska flygas hit från Storbritannien, enligt ett färskt domstolsbeslut. Den fjärde Emil Ingmanson är fortfarande på rymmen. Falcon Funds misstänks ha miljardsvindlat PPM-spararna.

Goldman Sachs stäms av statlig fond i Abu Dabi
Fonder En statlig fond i Abu Dhabi har stämt Goldman Sachs för den malaysiska 1MDB skandalen och anklagat den amerikanska investmentbanken för att ha mutat dess representanter i en massiv global konspiration, skriver Financial Times. International Petroleum Investment Company, en före detta partner till den skandalomsusade 1MDB-fonden, har väckt talan i New York i går onsdag och begärt ospecificerade skadestånd av Goldman Sachs, och olika personer, inklusive Tim Leissner, en före detta partner i banken som har förklarat sig skyldig till konspiration. 2015 garanterade IPIC obligationer för flera miljarder dollar, vilka ordnades av Goldman Sachs och som emitterades av 1MDB. Goldmans roll har kommit alltmer under luppen sedan amerikanska åklagare anklagat två tidigare Goldmandirektörer, Tim Leissner och Roger Ng, för deras roll i skandalen.

Annons