Annika Winsth, chefsekonom Nordea. Foto: TT
Annika Winsth, chefsekonom Nordea. Foto: TT
Konjunktur

Nordea: Svensk ekonomi står pall 

Svackan i närtid är mild och det sker en god återhämtning av den svenska ekonomin redan under nästa år, visar Nordeas prognosöversyn.

Publicerad 2020-11-30

– Det går inte att nog understryka vikten av att vaccineringen sker så snart som möjligt. Det är den absolut viktigaste åtgärden, och då också från ett ekonomiskt perspektiv. Om det misslyckas står liv och hälsa på spel, men också arbetslöshet och konkurser, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i en presskommentar.

Regeringen planerar att vaccinera två till tre miljoner personer i riskgrupper under första halvåret 2021. Ett centralt antagande i Nordeas prognosöversyn är att dessa planer realiseras. Därmed bör belastningen på sjukvården minska och restriktioner kan lättas.

Den svenska ekonomin är motståndskraftig och förutsättningarna är goda för en fortsatt stark återhämtning under nästa år, enligt banken. Nuvarande och mer omfattande restriktioner ger en kort svacka omkring årsskiftet, men tillväxten skjuter fart under loppet av 2021. Arbetslösheten faller till 7,4 procent i slutet av 2022.

– Utvecklingen är splittrad mellan olika branscher. Den delade utvecklingen understryker att riktade stöd till vissa utsatta sektorer är nödvändiga, medan ytterligare och generella stimulanser bör ifrågasättas, säger Annika Winsth.

De offentliga finanserna försämras, men mindre än tidigare befarat. Den offentliga skulden toppar på 40 procent av BNP. Inflationen förblir låg då bland annat den starkare kronan dämpar inflationen. Riksbanken lämnar reporäntan och uppköpsprogrammen oförändrade under 2021 och 2022.

– Riskerna är flera, men det finns även möjlighet till en bättre utveckling av svensk ekonomi och arbetsmarknad än vår prognos, framhåller Annika Winsth.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in