Morgonsvepet

Nordea slår ifrån sig anklagelserna

Problemen med penningtvätt i Nordea är värst i Danmark, anser vissa. Andra anser att grundproblemet är finskt. På andra sidan världen planerar Huawei en stämning mot USA. Det är lite av innehållet i dagens morgonsvep.

Uppdaterad 2019-03-05
Publicerad 2019-03-05

Nordea – värst i Danmark?
Enligt Jakob Dedenroth Bernhoft, vid rådgivningsbyrån Revisorjura, är den igår avslöjade penningtvättsskandalen i Nordea den största någonsin i Danmark. 260 av de 300 misstänkta transaktionerna ska ha skett via Nordeas nu nedlagda kontor i Köpenhamn, skriver Berlingske.

Eller värst i Finland?
Svenska Dagbladets krönikör Patricia Hedelius skriver att källan till problemen med penningtvätt i svenska banker finns i Finland. "Närmare bestämt i Björn Wahlroos maktfäste den finska försäkringskoncernen Sampo."
Sampo sålde sin baltiska verksamhet till Danske Bank, som denna nu måste lägga ned efter den enorma penningtvättskandalen där.
Nordea fick 50 miljoner kronor i böter av Finansinspektionen 2015 för brister i sitt arbete att motverka penningtvätt. 2017 fick Nordea böter av Finansinspektionen i Luxemburg, av liknande skäl. Ekobrottsmyndigheten i Sverige har granskat Nordea, men lade ner utredningen 2018.
Eftersom Nordea i oktober flyttade huvudkontoret till Finland riskerar man inte att på samma sätt kritiseras av Finansinspektionen. "Tidigare vd:n Christian Clausen fick ta ansvaret för de upprepade penningtvättsproblemen, men nuvarande Casper von Koskull hade nog fått svårt att överleva nya avslöjanden om banken inte flytt(at) från Sverige", skriver Hedelius.
Ytterst vilar dock ansvaret på Björn Wahlroos, styresleordförande i Nordea under hela den problematiska perioden.

Gardell vill ha granskning
Christer Gardell menar att det är läge för Finansinspektionen att granska handeln inför de avslöjanden om misstänkt penningtvätt som publicerats den senaste tiden.  
”Informationsgivning/läckage känns alltför välorganiserat för att kunna utesluta olaglig positionstagning. Något som kanske Finansinspektionen borde titta närmare på”, skriver Christer Gardell i en kommentar till Di.
Christer Gardells aktivistfond Cevian ägde i december 92 miljoner aktier i Nordea motsvarande 2,3 procent av kapitalet. 

Dock inga problem enligt Nordea
– Det som har framkommit i dag är inget nytt för mig. Vi har gått igenom det här med danska myndigheter och vi har rapporterat om suspekta transaktioner, säger Nordeas vd Casper von Koskull i det finska tv-programmet Mot.

USA:s största handelsunderskott hittills
WSJ skriver att USA:s underskott i varuhandeln spås växa till 879 miljarder dollar, motsvarande 8 350 miljarder kronor. De officiella siffrorna släpps senare i veckan.
Det enorma handelsunderskottet beror på de genomförda skattesänkningarna i kombination med utgiftsökningarna, vilket har ökat konsumtionen och därmed importen, skriver WSJ.

Huawei planerar stämma USA
Det handelsförbud som USA har infört gällande myndigheters inköp av Huaweis produkter bryter mot den amerikanska konstitutionen. Det anser Huawei som kommer att offentliggöra en stämning senare i veckan, skriver Financial Times.
Amerikanska myndigheter har riktat omfattande anklagelser om industri- och cyberspionage mot Huawei.

Platsannonser